Nu gør det rigtig ondt på Ottiliavej i Valby

2014 var barskt, men 2015 bliver det værste år i den efterhånden langstrakte fortælling om Lundbecks vej over patentkløften. Som ventet er der usikkerhed om salgsvæksten, mens det er sikkert, at pengene fosser ud af kassen i form af investeringer.

Foto: Torkil Adsersen. 2014 var barskt, men 2015 bliver det værste år i den efterhånden langstrakte fortælling om Lundbecks vej over patentkløften. Som ventet er der usikkerhed om salgsvæksten, mens det er sikkert, at pengene fosser ud af kassen i form af investeringer.
Læs mere
Fold sammen

Der er ikke meget fest over 100 års fødselaren Lundbeck. 2014 var et barskt år, og 2015 kommer til at gøre rigtig ondt hos medicinalvirksomheden, der har hovedkvarter på Ottiliavej i Valby.

Der hersker stor usikkerhed om, hvorvidt salget vil vokse eller falde. Lundbeck kom ud af 2014 med et fald i omsætning på mere end ti pct. til 13,5 mia. kr. på grund af store patentudløb, og forventer et salg i 2015 på mellem 13,2 og 13,7 mio. kr., hvor endnu flere lægemidler løber af patent.

Samtidig har selskabets to største potentielle vækstdrivere, depressionsmiddel Brintellix og skizofrenimidlet Abilify Maintena, tilsynelandende svært ved at få så hurtigt fat i markedet som håbet.

Kommer der ikke gang i salget af de to store lægemidler, der begge har et topsalgspotentiale på den gode side af fem milliarder kr., kommer der heller ikke gang i indtjeningen, som også lider under patentudløb og store investeringer.

Det var medvirkende til, at selskabets aktiekurs faldt med -4,37 pct. torsdag. Hvor ondt, det kommer til at gøre på indtjeningen, kan være lidt svært at gennemskue.

På grund af den store usikkerhed, der hersker, og efter ønske fra investorer valgte Lundbeck allerede sidste år at regne på, hvordan selskabet forventer, at indtjeningen fra selskabets kerneforretning bliver, det vil sige salg af medicin, eksklusive afskrivninger, milepælsbetalinger ind og ud af virksomheder, investeringer i opkøb, frasalg, osv.

I år bliver kernedriftsindtjeningen på omkring nul, mens forventningerne til den rapporterede driftsindtjening ikke er offentliggjort. På et pressemøde i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet torsdag formiddag anslog selskabets CFO, Anders Götzsche, dog, at der bliver tale om et minus i størrelsesordenen 1,3 mia. kr.

»2015 bliver et meget hårdt år med patentudløb og store investeringer. Det har vi vidst og meldt ud længe. Vi kommer heller ikke ud med overskud i 2015, men hvor stort underskuddet bliver, er svært at sige noget om,« siger Lundbecks bestyrelsesformand, Håkon Björklund.

Han lover dog, at det kommer til at gå bedre.

»2015 bliver det hårdeste år. Fra 2016 vil det gå fremad, og vi skal nok igen komme til at tjene penge. Men jeg tør ikke sige præcist, hvornår det sker. Lundbeck er inde i en meget volatil periode i øjeblikket,« siger Håkon Björnlund.

Senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen ser ikke for lyst på fremtidsudsigterne på den kortere bane.

»2015 bliver et helt afgørende år. Vi kan meget bedre sige noget fornuftigt om, hvordan det går med salget af vigtige nye lægemidler som Brintellix og Abilify Maintena, når vi når frem til slutningen af året. Men allerede nu tror jeg heller ikke på, at Lundbeck får et positivt driftsresulatet i 2016. Vi skal helt frem til 2017, før vi måske kan se et overskud på driften igen,« siger Søren Løntoft Hansen.

Der er dog ingen grund til bekymring for Lundbecks økonomi, mener bestyrelsesformanden.

»Vi har økonomien til at foretage de investeringer, der er nødvendige i de kommende år,« forsikrer Håkon Björklund og understreger, at det ikke kun handler om at opveje de tabte indtægter på grund af patentudløb.

Ifølge Håkon Björklund skal Lundbeck i de kommende år vokse sig betydeligt større. Han vil dog ikke sætte tal på, hvor stor Lundbeck skal blive, sådan som hans forgænger, Ulf Wiinberg, gjorde for et år siden.

Dengang sagde Ulf Wiinberg, at målet var, at Lundbeck havde fordoblet sin omsætning til 25-30 mia. kr.

»Lundbeck skal vokse i de kommende år, så selskabet bliver betydeligt større, end det er i dag. Men jeg vil ikke sætte tal på, hvor stort selskabet skal blive. Dertil er der for mange ubekendte,« siger Håkon Björklund.