Nu gør det ondt på Apple og Samsung: Salget af tablets rasler ned

Både Apple og Samsung oplever tocifret dyk i salget af iPad og Galaxy Tab.

Pave Frans er blandt dem, der - her offentligt - bruger sin tavle-PC, men salget går tilbage, og tavlen er mere og mere blevet synonym med en billig skærm. Arkivfoto: Ettore Ferrari, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ETTORE FERRARI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med tocifrede fald i salget oplever Apple og Samsung på tætteste hold, hvordan tavle-PCer ikke længere har den store interesse, som de havde engang.

Tavle-PCer bliver nu i stigende grad betragtet som en billig, ekstra skærm. Til gengæld stiger salget af de såkaldte 2-i-1-computere, hvor skærmen kan tages af tastaturet og fungere som en mere fuldblods computer - f.eks. Microsofts Surface Pro 4 og Apples iPad Pro.

I januar-marts faldt det globale salg af tavlerne med 14,7 procent, viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. Apple, som stadig ligger som nummer 1, er gået 18,8 procent tilbage, mens Samsung som nummer 2 har produceret 28,1 procent færre tavlecomputere i perioden. Apple solgte kun 10,3 millioner iPads, og markedsandelen på verdensplan er nu nede på 25,9 procent. Samsung solgte kun seks millioner Galaxy Tabs og har nu en markedsandel på 15,2 procent.

Amazon er som en ildkugle

Sammenlagt blev der i januar-marts solgt 39,6 millioner tavle-PCer på verdensplan mod 46,4 millioner for et år siden. Der har stort set været konstant nedgang, siden julesalget i 2013 toppede med 78,6 millioner styk.

Amazon, der begyndte som en internetboghandel men i dag er en kæmpe koncern, har haft stor succes med sine billige Fire-tavlecomputere og solgte i 1. kvartal 2,2 millioner styk. Det rækker til en markedsandel på 5,7 procent og en tredjeplads på verdensmarkedet. Kinesiske Lenovo er nummer fire med en markedsandel på 5,5 procent, mens kinesiske Huawei indtager femtepladsen med en markedsandel på 5,2 procent.

Andre mærker står for de resterende 42,6 procent af markedet.

2-i-1-computerne er på et år steget til et salg på flere end 4,9 millioner styk. Det er det hidtil højeste salg, der er målt i 1. kvartal, og det svarer til en trecifret vækstrate, selv om det stadig er beskedent i forhold til tavle-PC-salget.