Nu giver Haldor Topsøe livsværket videre

Den 97-årige ingeniør har nu indledt generationsskiftet i milliard- koncernen.

Henrik Topsøe, direktør for Haldor Topsøe ved firmaet i Kongens Lyngby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Haldor Topsøe er blevet udråbt til århundredets ingeniør for sin gerning med den højteknologiske milliardvirksomhed af samme navn. I maj fylder han 98 år. Og i løbet af 2010 er han i al stilfærdighed begyndt at give livsværket videre til børnene, skriver dagbladet Børsen.

Haldor Topsøe har stadig sin daglige gang i virksomheden, og at han er født i 1913 forhindrer ham ikke i at være med til at diskutere fremtidens projekter.

- Han er utrolig visionær også i forhold til helt nye områder, fortæller sønnen Henrik Topsøe, der er en del af virksomhedens daglige ledelse.

Fordelen ved familieeje

Aktierne bliver fordelt ligeligt mellem ham og hans tre søskende, Birgtte Øigaard, Lissen Haugwitz-Hardenberg-Reventlow og Flemming Topsøe, oplyser Børsen. De har i løbet af det sidste år hver fået en aktiepost på over fem pct. Præcis hvor stor, vil Henrik Topsøe ikke fortælle, men det drejer sig om »en væsentlig andel.«

Læs også på evb.dk:

Familiefirmaer uden exitplan

I februar blev Haldor Topsøes konkurrent Sued-Chemie købt af den schweiziske kemivirksomhed Clariant for ca. 15 mia. kr. Hvis den værdisætning overføres til Haldor Topsøe, er koncernen omkring 7 mia. kr. værd, viser dagbladet Børsens beregninger.

Forberedelserne til generationsskiftet har stået på siden 2007, hvor Haldor Topsøe købte sin italienske partner ud af virksomheden for 2,6 mia. kr.

- Det er noget som far og jeg – og mange andre – har arbejdet på i mange år. Når det lykkes så sent at købe aktierne tilbage, så har vi haft lidt travlt med at planlægge generationsskiftet, og hovedformålet har været at målrette firmaet, så vi kan udnytte alle de muligheder, vi har inden for energi og miljø, siger Henrik Topsøe til Børsen.