Nu går politiet efter selskabet Uber: Kæmpebøde lurer

Anklagemyndigheden har besluttet at rejse tiltale mod Uber BV, efter Østre Landsret kendte chauffør skyldig i ulovlig taxikørsel. Kæmperegning kan ende hos Uber, lyder det.

Foto: t.h.: Dado Ruvic / Reuters/Scanpix 2016)Foto t.v.: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere

Den omstridte kørselstjeneste Uber har siden sin ankomst i Danmark for to år siden været ude i et veritabelt uvejr, hvor taxibranche og navnligt røde partier og Dansk Folkeparti i skarpe vendinger har kritiseret tjenesten, hvor folk med en app kan bestille transport mod betaling. I løbet af de seneste måneder er presset på tjenesten bare taget til med flere retssager.

I første omgang blev en stribe chauffører i sommer kendt skyldig i ulovlig taxikørsel, siden blev en af de chauffører i Østre Landsret kendt skyldig i ankesagen. En anden ankesag blev droppet, fordi chaufføren ikke mødte op.

Og med afsæt i de to sager vil anklagemyndigheden i Københavns Politi nu forsøge at få selskabet dømt for medvirken til ulovlig taxikørsel.

Advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen oplyser i en meddelelse, at der nu er rejst tiltale mod Uber for medvirken til to chaufførers lovovertrædelser.

»Det er nu slået fast, at chaufførerne har kørt i strid med taxilovgivningen. Derfor har vi rejst tiltale mod selskabet bag for at medvirke til disse ulovligheder. Der er tale om en principiel prøvesag, hvor anklagemyndigheden ønsker at få rettens vurdering af medvirkensansvaret til den ulovlige taxikørsel,« siger advokaturchefen i en meddelelse.

Anklageren vil gå efter en bøde i størrelsesordenen 30.000 kroner, hvilket svarer til 10.000 kroner per kørsel. Det betyder, at den samlede bøde til Uber vil kunne stige betragteligt, fordi anklagemyndigheden herefter vil kunne rejse tiltale mod Uber for medvirken til ulovlig taxikørsel for hver enkelt tur, som en Uber-chauffør bliver dømt for.

Det har hele tiden været planen, at der skulle rejses tiltale mod Uber, tidligere justitsminister Søren Pind forklarede over for Folketinget, at man skulle bruge sagerne til at køre en større sag mod Uber.

Selv om der flere steder er blevet efterlyst en skrappere indsats over for Uber, meddelte Københavns Politi oven på dommen i Østre Landsret, at man ikke ville skærpe indsatsen.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår straffesagen kan blive behandlet ved Københavns Byret.