Nu går ATP i offensiven: Kræver trecifret millionbeløb fra IT-gigant

ATP skærper nu tonen markant over for KMD, der er mere end femten måneder forsinket med leverancen af et omfattende IT-system. Pensionskassen truer nu med at ophæve kontrakten og kræver en trecifret millionerstatning.

ATP i Hillerød. Jan Drewes Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Landets største pensionskasse, ATP, skærper nu tonen markant i den igangværende konflikt med KMD og kræver et trecifret millionbeløb i den »store ende« som kompensation fra IT-firmaet.

KMD er mere end 15 måneder forsinket med det omfattende IT-system, Social Pension, som skal gøre det både lettere og billigere for kommunerne at udbetale førtids- og folkepensioner til deres borgere, og i et brev til landets kommunaldirektører oplyser ATP nu, at tålmodigheden er løbet ud.

ATP, der har overtaget udbetalingen af sociale ydelserne gennem selskabet Udbetaling Danmark, har hidtil været tilbageholdende med at melde ud om forsinkelserne, hvilket står i skarp kontrast til kommunerne selv, der så sent som i sidste uge truede KMD med at retsopgør. 

I den seneste tid har ATP arbejdet på en omfattende analyse hele sagens »faktiske« og »juridiske« forhold, og den analyse ligger nu færdig og er blevet overleveret til KMD. Af analysen fremgår det, at »at KMD bærer hovedansvaret for forsinkelsen og dermed er i væsentlig misligholdelse af kontrakten,« hedder det i det brev, der er blevet sendt til kommunaldirektørerne torsdag.

»Vi har meddelt KMD, at vi på sigt kan se os nødsaget til at hæve kontrakten, med mindre vi i nær fremtid får en fornuftig aftale, hvor KMD leverer det standardsystem, vi har bestilt og samtidig fuldt ud kompenserer Udbetaling Danmark og kommunerne økonomisk for de tab, som misligholdelsen påfører,« står der videre i brevet, som Lillian Mogensen, direktør for Udbetaling Danmark, er afsender på.

Det fremgår videre af brevet, at det samlede tab løber op i »større, trecifret millionbeløb«, som man nu altså kræver betalt tilbage.

»Vi har gentagne gange forsøgt at løse udfordringerne sammen med KMD uden tilfredsstillende resultater,« oplyser Lillian Mogensen i en skriftlig kommentar til Berlingske Business.

I analysen peger ATP ifølge Berlingske Business' oplysninger på to mulige løsninger på knuden. Den ene indebærer, at parterne finder et forlig ved, at KMD kompenserer ATP og kommunerne fuldt ud for de omkostningerne, forsinkelserne har haft, mens det andet andet - og hårdere alternativ - er, at ATP river den nuværende kontrakt i stykker, igangsætter et nyt udbud og kræver en endnu større erstatning.

KMD afviser pure, at IT-firmaet skulle bære ansvaret for forsinkelsen.

»KMD ønsker ikke at føre dialogen med kunder gennem medierne, men vi vil gerne påpege, at det er KMD’s klare vurdering, at det er ATP, der bærer hovedansvaret for forsinkelsen,« skriver kommunikationsdirektør Morten Langager i en skriftlig kommentar.

Han peger specifikt på udbudsmaterialet fra Udbetaling Danmark, som ifølge KMD ikke har været af »tilstrækkelig kvalitet«.

»KMD har ved flere lejligheder påpeget dette over for Udbetaling Danmark/ATP. Konsekvensen af den manglende regelafklaring er, at tidsplanen er blevet forsinket,« hedder det.

Men netop det spørgsmål, mener ATP, er blevet afklaret i den analyse, der er udarbejdet.

»Fra ATP er vi absolut ikke enige i denne udlægning. ATPs kravspecifikationer har været markedsafprøvet, så pensionsreglerne er specificeret på tilstrækkeligt niveau. Derudover har KMD udtrykt ros over for vores udbudsmateriale i forbindelse med indgåelse af aftalen om pensionskontrakten,« skriver Lillian Mogensen i en skriftlig kommentar.

Med den seneste udvikling står det klart, at det offentliges tålmodighed med KMD er rindet ud. For en uge tilbage var det kommunerne, der med endnu mere markante vendinger markerede sin utilfredshed med forsinkelserne fra KMD.

»Vi forlanger, at KMD sætter den månedlige udgift til monopolløsningerne ned til det niveau, som de nye løsninger koster. Så vi i kommunerne ikke vedvarende skal betale for meget på grund af KMDs egen forsinkelse,« sagde Erik Nielsen, borgmester i Rødovre og formand for Kombit (kommunernes fælles IT-projektselskab, red.), til en konference i Aalborg.

»Situationen er fuldstændig uholdbar,« sagde han ved den lejlighed.

Tilbage i efteråret valgte Skat at stævne KMD for 692 millioner kroner, som man mener, at IT-giganten skal betale i bod for de omfattende problemer, der har været med inddrivelsessystemet EFI.

Tilbage i december kunne TV2 Business afsløre, at KMDs forsinkelser på nye systemer til kommunerne og pensionsselskabet ATP efterlod skatteyderne med en ekstraregning på 1,2 milliarder kroner, mens KMD selv tjente godt på samme øvelse. Det fik en lang række kritikere til at anklage KMD for bevidst at spekulere i at trække leverancen af de nye IT-systemer i langdrag, hvilket IT-giganten dog har afvist er tilfældet.

Indtil 2008 var KMD kendt som Kommunedata, og det stod for at drive det offentliges IT-systemer. I 2008 solgte kommunerne KMD til private kapitalfonde, og sidenhen har det offentlige iværksat en gigantisk udbudsøvelse, der er blevet kendt som monopolbruddet, og som indebærer, at en række tunge IT-løsninger er blevet sat i udbud. En del af dem har KMD selv vundet igen - for størstedelens vedkommende dog ved at reducere driftprisen betragteligt.

For KMD og topchef Eva Berneke synes timingen med de mange slagsmål særlig uheldig, da IT-virksomheden - der er ejet af kapitalfonden Advent - menes at være i fremskredne overvejelser om en snarlig børsnotering.

LÆS MERE