Nu føles den højhælede næsten som en løbesko

High tech og gammeldags skohåndværk smelter sammen i Eccos sko. Seneste udvikling er højhælede sko, der tilbyder unik komfort, fordi sål og overdel produceres sammen.

ECCO designer Niki Tæstensen - Til tema om sko - BM Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Selvfølgelig kan æstetik og komfort gå op i en højere enhed. Det er ikke et »enten eller« men et »både og«, præcis som tendensen er i moden, hvor det ikke er nok, at det ser godt ud. Det skal også føles godt at have på.«

Ordene kommer med vægt i stemmen, og designeren Niki Tæstensen tager sig god tid, mens hans hænder igen og igen bøjer sålen på skoen foran ham på skrivebordet. Den cirka syv cm høje damesko er så blød, at der ikke er meget modstand i sålen, når man tager et skridt, men har tilpas med stivhed i længderetningen, så man ikke vrider om, når underlaget ikke er helt jævnt.

Vi er taget til Ecco i Tønder for at få et indblik i, hvordan man designer sko med komfort og skandinavisk design og befinder os i design­afdelingens bygning, hvor fotografering er bandlyst, og hvor hovedparten af virksomhedens cirka 30 designere arbejder. Udgangspunktet er en såkaldt sculptured sko fra serien Dress Comfort Collection.

Større fokus på design

Tidligere tiders lidt forsigtige Ecco-design er de senere år afløst af et stærkere fokus på formgivning, selv om man holder fast i den håndværksmæssige tradition, der de seneste 50 år har været en af kerneværdierne i de danske sko.

Produktionen er for længst flyttet udenlands, men design og udvikling sker stadig med dansk forankring, mens produktionen foregår så langt væk som i Slovakiet, Portugal, Thailand, Kina og Indonesien.

Den højhælede sko er et godt eksempel på, hvordan Eccos avancerede teknik med at sprøjte sålerne på kombineres med en stor del håndarbejde.

»Her smelter det klassiske håndværk sammen med en teknik, som vi har brugt i mange år. Men nu har vi forfinet teknikken og overført den til sko med højere hæle,« forklarer Niki Tæstensen, der selv er uddannet skomager og ud af en familie, der er gennemsyret af sko.

Nikis oldefar var skomager og havde sin egen fabrik. Hans bedstefar designede sko, og hans far var også i skobranchen.

Igen og igen bøjer han de bløde såler og viser med hænderne, hvordan det er lykkedes at skabe en sko med meget tynde, elegante såler, der samtidig har anatomi indbygget, selv om det ikke ser sådan ud.

Den normale teknik i branchen er, at man har en flad læst, som overlæderet strækkes ud og rundt om, hvorefter det limes eller sømmes fast i sålen. Det giver en flad sål, hvor man så efterfølgende bygger anatomien op ved at putte såler i.

Ved Eccos såkaldte »direct injection proces« sprøjtes sålematerialet ind i en form, hvorved overdel og sål smelter sammen i en proces, der kan styres med meget stor præcision. Selve syningen af de forskellige dele af skoens overlæder sker stadig i hånden, så på den måde forener man traditionelt skohåndværk med branchens mest avancerede produk­tionsmetode.

Lige nu er Ecco blandt de eneste i verden, der producerer højhælede sko med teknikken, hvilket giver komfort, der ellers kun findes i sportssko.

Traditionelle damesko er nemlig for langt de flestes mærkes vedkommende, og uanset pris, ensbetydende med konventionel teknik.

Skoen blev første gang lanceret for knap to år siden, blev øjeblikkeligt en succes og er solgt i flere mio. eksemplarer fra den danske virksomheds over 18.000 udsalgssteder i 87 lande kloden rundt.

»Vi ramte rigtigt første gang med denne sko, men sådan er det ikke hver gang, og ofte er der en indbygget modsætning mellem det, som vi i design-gruppen mener og de holdninger, som salg står for. Hvis vi er vilde med et design, er det sjældent, at sælgerne er,« forklarer Niki Tæstesen med et smil.

I arbejdet med at designe sko har han ofte meget frie tøjler, men det afhænger også af, hvilken sko der er tale om. Drejer det sig om videreudvikling af en eksisterende sko, er opgaven mere bundet, men i tilfældet Sculptured var der dømt fri leg, og skoen opstod over et længere forløb.

»Jeg havde længe tænkt over, at det da måtte kunne lade sig gøre at »slibe« sålen ud af en grundform af en elegant, højhælet damesko. Forestil dig, at sålen og overdelen er en sko-skulptur, hvor man så stille og roligt udhuler sålen nedefra og fra siden, og på den måde opstår den højhælede sko, du ser foran dig,« forklarer han.

Da Sculptured efter en længere proces, der inkluderer 3-D-printning, blev til en prototype, var det tid til at teste skoen på virkelige mennesker, som det i øvrigt altid sker, inden en sko bliver sat i produktion.Typisk har Ecco mellem fem og 100 personer, der rent fysisk tester skoene.

Til sidst skal skoen endeligt godkendes af Eccos direktion, der altid har det sidste ord, inden et skodesign forlader Danmark og sendes til produktion.

Prototyper stadig fra Bredebro

Eccos kollektion af sko omfatter mange forskellige serier, og udvalget består hele tiden af flere hundrede modeller, hvor der løbende skiftes design fire gange om året. Det stiller massive krav til både design, planlægning og afprøvning af både læder, teknikker, materialer og produktionsmetoder.

Vice president R&D, Jakob Møller Hansen møder vi i Eccos afdeling i Bredebro. Det var her, det hele begyndte i 1963, og modsat hovedkvarteret i Tønder dufter her af læder og skosværte, for det er her, man udvikler Niki Tæstensens strøm af design til rigtige sko, der kan testes.

Teknikken med at sprøjte materialet til sålen direkte »på skoen« ser ikke ud af ret meget, for efter at overdelen af skoen er placeret hen over en form, sker processen på ganske få sekunder, hvor der sprøjtes varm sålmasse ind i formen, som herved binder overdel og sål sammen uden brug af hverken lim eller syninger.

Udgangspunktet i arbejdet med at producere sko er skolæsten, som er det fysiske omdrejningspunkt for sko. Selve læstene blev tidligere produceret i træ, men nu benyttes kunstmaterialer.

Efter at Niki Tæstensens skandinaviske design er forvandlet til rigtige sko, tager Jakob Møller Hansens folk sig af at afprøve, om skoen kan leve op til det kvalitetsniveau, som virksomheden stiller til egne produkter.

»Alle materialer bliver testet efter et nøje udvalgt program, der også omfatter de underleverandører, vi benytter rundt om i verden. En del af kvalitetsnormerne er internationale for sko, men for en lang række af testene findes der ingen standarder. Derfor har vi udviklet vores egne,« forklarer Jakob Møller Hansen.

Sten i skoen

De mange test omfatter både at strække læderet på skoene og at simulere slid.

Desuden er der et rum, hvor forsøgspersoner tester sko på små stykker »vej« med sten af forskellig størrelse.

»Vi lader så de samme testpersoner gennemgå disse test, hvor vi eksempelvis kontrollerer, om sålen er i stand til selv at sørge for, at småsten, der har sat sig fast, løsnes igen. Desuden tester vi på våde tegl og is for at bedømme, hvor godt skoene står fast. Lige netop denne del af vores afprøvning er ikke så videnskabelig, men vi benytter de samme testpersoner,« forklarer han.

Trods den avancerede sålkonstruktion er der stadig masser af håndarbejde på Eccos fabrikker rundt om i verden. Faktisk er det kun sålkonstruktionen, der foregår næsten fuldautomatisk.

»Håndarbejdet kan ganske enkelt ikke overtages af robotter. Den enkelte medarbejders dygtighed, hvor der sys lige til kanten inden for et par millimeter, og hvor trækket i eksempelvis læderet skal fordeles over et lille, snævert område, kræver erfaring og et blik for det færdige resultat, som ingen robot endnu kan levere,« siger Jakob Møller Hansen.

Ecco producerer hvert år omkring 20 mio. par sko og er blandt de få producenter i verden, der har hele værdikæden under egne vinger. Det betyder blandt andet, at Ecco selv har garverier, der sikrer, at læderet har den kvalitet, som den familieejede virksomhed kræver. At læderet fra egne garverier holder høj klasse vidner efterspørgslen fra andre brands om. Eccos garverier leverer nemlig store mænger læder til flere af verdens absolutte luksusmærker inden for tasker.