Nu er olieprisen halveret

Olien fortsætter sit fald og prisen for en tønde brent-olie er nu halveret på et halvt år.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 19. juni 2014 var den sidste gode dag for oliespekulanter kloden over. Efter et år, hvor olieprisen havde været lige så flad som en sprinteretape i Tour de France, tog prisen et lille hop op. Ikke nogen kategori-ét stigning, men en lille bump, der måske kunne sætte et prisudbrud afsted.

Den lille stigningen, hvor prisen toppede i 115 dollar for en tønde brent, blev i stedet begyndelsen på et gigantisk kollaps. Et kollaps, der er fortsat året ud og kulmineret i skrivende studn, hvor olieprisen er nede i 57,7. En halvvering fra årets top.

Fra alle sider spekuleres der nu i, om olieprisen overhovedet har et bundniveau. Enkelte amerikanske investeringsbanker har spekuleret i, at olieprisen kan komme ned at vende 20-30 dollar for en tønde brent.

Den tror man dog ikke på i Jyske Bank, der kort før jul udsendte sin seneste opdatering på olien.

»Vi ser niveauet omkring 50-55 dollar som en bund for prisen, men gør opmærksom på denne i nogen grad er dynamisk,« skrev banken i sin meddelelse.

Den jyske storbank regner dog med, at vi kommer til at se en gennemsnitspris i 2015 på 80 dollar for en tønde, og olieprisens redningskrans bliver efter alt at dømme OPEC-mødet i juni 2015.

»Vi vurderer dog, at den konsistent lave pris vil presse de amerikanske, mexicanske, brasilianske og canadiske producenter og dermed øge sandsynligheden for en produktionsreduktion til OPEC-mødet i juni 2015,« skriver Jyske Bank.

I Danmark har konsekvenserne af olieprisfaldet indtil videre været moderate. Statens indtægter fra Nordsøolien ligner indtil videre det største offer, mens Maersk Oil har annonceret, at man vil se på rentabiliteten af visse oliefelter.