Nu er Norwegian større end SAS

SAS melder om rekordhøj belægning i flyene, men må alligevel overlade tronen til Norwegian, der for første gang har flere passagerer end SAS.

Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juli måned har været god ved de nordiske flyselskaber, men det er i Olso, glæden er størst. Både Norwegian og SAS har offentliggjort passagerertal for juli, og konklusionen er, at Norwegian for første gang er større end sin skandinaviske konkurrent.

Norwegian kunne torsdag berette om 2,69 millioner passagerer i juli, mens SAS i dag melder om 2,59 millioner passagerer - heraf 2,38 millioner fra egne ruter og resten fra chartertrafik.

Et lyspunkt for SAS er dog, at man har rekordhøj belægning på egne ruter med hele 86,9 procent af sæderne solgt. Det er en snas højere end SAS' hidtidige rekord på 86,8 procent fra juli 2012, men stadig et stykke op til Norwegians belægning på 93,8 procent.

»Det er første gang, Norwegian er større end SAS, men det er noget, vi nok skal vænne os til, for Norwegian vokser hurtigt i takt med at de får nye fly. Juli er en meget stærk måned for lavprisselskaber, fordi folk rejser på ferie, så som sådan er det hverken overraskende eller alarmerende for SAS. Men vi skal nok forvente, at Norwegian vil overhale SAS i flere og flere måneder i fremtiden,« siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Norwegian får i løbet af 2015 leveret 11 nye fly, heraf en enkelt Boeing Dreamliner til langdistanceruter.

Selvom SAS må overlade førerpositionen midlertidigt til Norwegian er Jacob Pedersen særdeles tilfreds med trafiktallene.

»Som analytiker med købsanbefaling har jeg ikke sovet godt siden marts. Det kommer jeg til at gøre igen nu, for det ligner, at man har fået en bedre balance i mellem pris, vækst og belægning i forhold til de seneste måneder, hvor man hævede priserne,« siger han.

Den såkaldte PASK, der viser passagereromsætningen i forhold til den udbudte kapacitet, stiger med 4,8 procent i juni (SAS rapporterer altid dette tal en måned forskudt). Det svarer ifølge Jacob Pedersen til en merindtægt på 300 mio. kroner i forhold til sidste år.

SAS skriver i trafikmeddelelsen, at man i anledningen af sommeren har åbnet 47 nye ruter, hvilket især er blevet godt modtaget i Danmark og Sverige, hvor trafikken voksede 3,5 procent.

»Markedsforholdene har midlertidigt stabiliseret sig i Skandinavien og balancen mellem efterspørgsel og kapaciteten har forbedret sig sammenlignet med 2014, men konkurrence er fortsat meget intens i visse markeder,« skriver SAS.