Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det nye digitale coronapas er gået i luften.
Den længe ventede milepæl for blandt andre virksomheder og rejsehungrende danskere blev fredag middag markeret foran Terminal 3 i Københavns Lufthavn.
Med til lanceringen var fra S-regeringens finansminister, Nicolai Wammen, sundhedsminister Magnus Heunicke og transportminister Benny Engelbrecht. Også spydspidserne fra landets to største erhvervsorganisationer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, var troppet op.
»I dag kommer vi med et budskab om, at vi har en ny mulighed for at få et coronapas. Passet symboliserer på mange måder, hvor langt vi er nået i Danmark,« sagde Nicolai Wammen med metro- og flystøj i baggrunden.
Allerede fredag formiddag fik danskerne mulighed for at downloade det nye coronapas. Appen har fået navnet Coronapas. Her kan man blandt andet få både testsvar og informationer om vaccinationer.
Appen vil kunne benyttes til at dokumentere et gyldigt coronapas i både Danmark, og når man fra 1. juli kan rejse i EU.
Det nye coronapas er langt nemmere at bruge og kan også scannes, sagde finansminister Nicolai Wammen på pressemødet. På sigt kan det også bruges i andre lande, fastslog han. Det er dog op til de enkelte lande at fastlægge deres egne nationale restriktioner.
»Det nye coronapas er altså godt nyt for de danskere, der snart kan rejse ud i verden – og det gælder ikke mindst for vores erhvervsliv,« sagde Nicolai Wammen.
Hvor sikkert er det nye pas?
I erhvervslivet har man længe efterlyst et coronapas, fordi mange virksomheder er afhængige af at kunne rejse for at udføre deres opgave.
»Det er endnu et våben, der skal få Danmark tilbage på vingerne. I bogstaveligste forstand gøre det muligt for os alle sammen at komme tilbage i en situation, hvor vi kan rejse og møde hinanden igen,« sagde administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.
Han kaldte coronapasset for et godt eksempel på et offentligt-privat samarbejde.
Også hos Dansk Erhverv har man været glade for samarbejdet om det nye coronapas, fortalte administrerende direktør Brian Mikkelsen.
»Det betyder, at vi nu kan få gang i hjulene igen – både i vores erhvervsliv, i vores sommerliv og i vores almindelige liv,« sagde han og tilføjede:
»Nu bliver det meget nemmere at leve og rejse.«
Cpr-numre og andre private sundhedsdata vil ikke fremgå i appen. På pressemødet blev der dog spurgt om, hvor sikkert det nye digitale coronapas er at bruge.
»Det her er en mere sikker løsning, end vi har haft indtil nu. Skulle der være nogle, der er så ufornuftige, at de vil prøve at svindle med det her, er det dokumentmisbrug, og det er strafbart,« lød det fra finansminister Nicolai Wammen.
Udover ved rejser kan det nye coronapas også bruges herhjemme som adgang til eksempelvis restauranter og koncerter.
Hårdest ramt
I Københavns Lufthavn er topchef Thomas Woldbye glad for de nye pas, som han håber vil løfte den trængte lufthavn, der måske har været allerhårdest ramt af coronakrisen.
»Det her giver folk større muligheder for mobilitet. Det bliver godt for danskerne at kunne komme ud, og vi håber, det betyder, at der kommer flere turister og erhvervsrejsende til Danmark,« siger Woldbye til Berlingske.
Danmark er blandt de første EU-lande til at indføre coronapasset. Woldbye regner med, at de andre lande hurtigt vil komme med.
»Det er en EU-forordning, og de skal følge med. Det kan være, at nogle steder bliver løsningen mere papir, men så må vi tage det med. Det her er en god start, fordi alle lande nu har en fælles standard,« siger Woldbye.
Han er lige nu direktør for en virksomhed, der har et passagertal, der blot udgør fem-ti pct. i forhold til før coronakrisen.
»Vi håber, at det her kan være med til at bringe os op på betydeligt højere tal, end det vi ser nu. Vi vil være rigtig, rigtig glade for bare at komme op på 50 procent,« siger Woldbye.
Han håber, at passet nu kan udvikles videre ud til andre dele af verden.
»Nu vil vi gerne opfordre regeringen til at kigge på bilaterale aftaler med nogle af de store lande ude i verden. Det kunne være USA eller Kina,« siger Woldbye.
Det nye coronapas kan på sigt også blive integreret mere med flyselskabernes produkter.
»Vi håber, at regeringen vil arbejde videre med passet. Der er stadig ting, som kan gøre det nemmere, for eksempel ved at integrere det i luftfartsselskabernes systemer. Men det her er et godt første skridt til at arbejde videre fra,« siger Woldbye.
Det er it-virksomhederne Netcompany og Trifork, der er leverandører af det digitale coronapas. Ifølge mediet Computerworld vil den samlede pris for appen løbe op i 46,9 millioner kroner.