Nu er den hjemme: Dell bag verdens største IT-opkøb

Computerproducenten Dell har indgået en aftale om at købe softwareselskabet EMC for 63 mia. dollar.

Foto: Kayana Szymczak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske computergigant Dell har opkøbt softwareselskabet EMC for svimlende 63 mia. dollar svarende til 420 mia. kroner.

Dermed er der tale om den handel nogensinde mellem to IT-virksomheder. Opkøbet kommer dog ikke i nærheden af AOL køb af medievirksomheden Time Warner for 1.285 mia. kroner tilbage i slut 1990erne, før dotcom-boblen bristede i 2001.

Med købet er der for alvor varslet nye tider for Dell. En faldende efterspørgsel efter pc'er har længe betydet, at computerproducenten har været på jagt efter mere lukrative forretninger, og her har Dell altså identificeret datalagring som et centralt vækstområde.

»Vores nye selskab vil blive exceptionelt godt positioneret til vækst i de mest strategiske områder i fremtidens IT-branche,« siger stifter og direktør, Michael Dell.

Joe Tucci, bestyrelsesformand og administrerende direktør for EMC, kalder kombinationen nødvendig for at navigere i et hav med pludselige forandringer.

Salgsrygterne har summet

Med opkøbet vil hver EMC-aktionærer modtage 158 kroner per aktie plus nye aktier bundet til værdien af ​​VMware, en softwareproducent, som EMC også råder over.

Den usædvanlige struktur vil gøre det muligt for Michael Dell, som ejer 70 procent af selskabet, at lykkes med et modigt opkøb, mens han beholder kontrollen af VMware, som desuden vil fortsætte med at være børsnoteret.Det kommer næppe som nogen overraskelse, at EMC er blevet solgt. Gennem længere tid har rygterne nemlig svirret om et salg.

For et år siden lød det eksempelvis, at Dell-konkurrenten HP var klar til at købe EMC. Havde fusionen dengang gået igennem mellem de to selskaber, ville markedsværdien i stedet have lydt på astronomiske 750 mia. kroner.