Nu er den første dronetaxa lettet i Dubai

Dubai har med succes lagt jord - eller rettere luft - til de første test med en pilotløse elektrisk helikopter. Volocopteren kan transportere to personer ad gangen og skal efter planen flyve taxaflyvning mellem skyskraberne i ørkenbyen.

Dubais kronprins Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid al Maktoum foran den første dronetaxa, Autonomous Air Taxi, i ørkenbyen Dubai. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Government of Dubai, PR foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dubai tog mandag i denne uge endnu et skridt på vejen mod at etablere fremtidens førerløse transportsystem.

Det skete, da Dubais kronprins Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid al Maktoum lagde hånden på den knap, der startede testflyvningen med den første dronetaxa, Autonomous Air Taxi, i ørkenbyen.

Den tyskproducerede Volocopter er en selvstyrende, elektrisk kæmpedrone med plads til to passagerer. Den larmer betydeligt mindre og fylder mindre, både hvad angår fysisk størrelse og miljømæssigt fodaftryk, end de traditionelle helicoptere, vi kender. Og så har den ingen pilot ved roret.

»Efter bemærkelsesværdig succes med den første føreløse metro i regionen, er vi glade for at være vidner til testflyvningen med Automous Air Taxi i dag. Det er endnu et bevis på vores forpligtelse til at drive positive forandringer,« udtalte Kronprinsen ifølge en pressemeddelse fra Dubais regeringskontor.

Dronetaxaen er foreløbig en prototype. Den kan flyve i 30 minutter ved en hastighed på 50 kilometer i timen og har en max hastighed i luften på 100 km. i timen. Når den er færdigudviklet, vil dronen indeholde en række sikkerhedsforanstaltninger og backup-systemer, samt faldskærme til passagerne.

Når taxaservicen er helt oppe at flyve, bliver det muligt at bestille servicen via en app, og drone-helikopteren vil blive en integreret del af hele Dubais offentlige transportsystem.

Lanceringen af dronetaxaen er en del af Dubais strategi for førerløs transport, Dubai Smart Autonomous Mobility Strategy. Målet er, at føreløs transport skal stå for en fjerdedel af alle rejser i Dubai i 2030.

Mens Dubai har valgt den tyske Volocopter, er en række andres virksomheder også i gang med at udvikle droneløsninger, der kan transportere passagerer.

Airbus arbejder ifølge Bloomberg på at udvikle en selvstyrende helikopter, Vahana. Vahana bliver dog ikke kun markedsført som en potentiel taxa, men også som en drone, der kan levere varer eller bruges af redningstjenester.

Uber har også indgået et samarbejde med flere virksomheder om at skabe en flyvende bil, som skal være klar til test i 2020 i Dallas og Dubai, mens Google-selskabet Alphabet har investeret i Kitty Hawk Corp., som er i gang med at udvikle det flyvende køretøj, Flyer, der mest af alt minder om Spidermans luftbårne motorcykel.