Nu er Bill Gates igen verdens rigeste

Microsoft-stifter tilbage på topposten efter seks år. Sverige stiller med verdens femterigeste.

Her er de, verdens to rigeste: Microsoft-stifter Bill Gates (til venstre) og mobilmilliardæren Carlos Slim (til højre). De mødtes i februar i Texcoco uden for Mexico City. Arkivfoto: Henry Romero, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRY ROMERO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft-stifteren Bill Gates er tilbage på tronen som verdens rigeste.

Den 57-årige William »Bill« Henry Gates III har slået sin mexicanske konkurrent, Carlos Slim, ned på en andenplads igen, viser nyhedsbureauet Bloombergs milliardærindex. Årsagen skal findes i, at Microsofts aktiekurs er kravlet op på det højeste niveau i fem år igen, selv om Microsoft kæmper sit livs kamp på alle fronter på én gang.

Læs også: Danmarks rigeste bliver bare rigere og rigere

Bill Gates har ikke ligget som verdens nummer 1 siden 2007. Han formue gøres op til 72,7 milliarder dollars - 420,5 milliarder kroner -, og det er 16 procent mere, end den var for et år siden.

Samtidig er den 73-årige Carlos Slims mobilgigant, América Móvil, som er Latin- og Sydamerikas største mobilselskab, faldet 14 procent i værdi, og det mexicanske parlament har for nylig indført strengere regulering af telemarkedet, som skal knuse Carlos Slims dominans og dermed bringe priserne ned på et mere markedsbaseret leje. Alt i alt har det skåret tre milliarder dollars af Slims værdi, som i dag er på 72,1 milliarder dollars.

Microsoft kæmper hårdt

Microsoft-aktien er i år steget med 28 procent, fordi Microsoft har haft held med at få bedre fat på erhvervsmarkedet. Det sker samtidig med, at PC-salget er det laveste i 20 år, hvilket rammer Microsoft hårdt, eftersom omkring ni af ti PCer kommer med Microsofts styresystem, Windows, forinstalleret. Den nyeste udgave, Windows 8, har ikke været den sællert, som Microsoft havde håbet, og Microsofts succes på mobilområdet med Windows Phone er også begrænset, trods helhjertet opbakning fra den finske mobilproducent Nokia. Windows Phone har lige nu blot en markedsandel på 2,9 procent af verdensmarkedet, hvor telefoner med Googles styresystem Android indtager 74,4 procent, og telefoner med Apples iOS fylder 18,2 procent.

Bill Gates trådte i januar 2000 tilbage fra topposten i Microsoft og overlod roret til Steve Ball. Han er i dag bestyrelsesformand for selskabet og ejer derigennem fortsat mange Microsoft-aktier. En stor del af formuen bruges på velgørende formål.

Europas rigeste mand er spanieren Amancio Ortega, som er nummer fire. Den svenske IKEA-stifter Ingvar Kamprad er nummer fem på listen, Oracle-stifter og topchef Larry Ellison er nummer otte, mens man skal helt ned på 18.- og 19.-pladsen for at finde Google-stifterne Larry Page og Sergej Brin.

Se hele milliardærlisten her: http://www.bloomberg.com/billionaires/2013-05-16/aaa