Nu er Apple historiens mest værdifulde selskab

Forventningen om en ny iPhone skubbede Apples aktiekurs det sidste stykke op, og selskabet er nu historiens mest værdifulde børsselskab.

Apple indtager en plads i solen, da det nu kan kalde sig historiens mest værdifulde børsvirksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forventningens glæde var med til at slå rekorder, da forhåbningen om en snarlig lancering af en ny iPhone igen i går var med til at sende Apples aktiekurs yderligere til vejrs.

Dermed kan Apple banke en kæmpe milepæl ned i firmaets historiebog, da det nu kan kalde sig den mest værdifulde børsvirksomhed i historien. Og det endda ved at stjæle titlen fra rivalerne hos Microsoft, der siden 1999 har siddet på rekorden.

En aktiekurs på 665,15 dollar per aktie giver en børsværdi på 623.5 milliarder dollars. Et pænt stykke over den gamle Microsoft-rekord, der lød på en børsværdi på 620,6 mia. dollars, skriver FT.com.

Tidligere har sværvægtere som General Motors - særligt i efterkrigsårene - og IBM - i PCens barndom - også kunnet kalde sig historiens mest værdifulde selskab. Der skal dog tages det kraftige forbehold, at Apples indtog på tronen ikke er justeret for inflation i forhold til de tidligere rekorder.

"Det er et af de der ikoniske selskaber," siger professor i finanshistorie Richard Sylla fra New York University om Apple til wsj.com.

"Når jeg tænker på de her selskaber, så var deres produkter brugt alle af alle slags mennesker, og deres ledere blev betragtet som genier," siger han om det fine selskab, som Apple skriver sig ind i.

Ser man rekorden i lyset af det faktum, at Apple for kun femten år siden balancerede på randen af konkurs gør det ikke bedriften mindre.

Siden er det kun gået mod skyerne for Apple, der efter årtusindskiftet fik mere end almindeligt godt fat i forbrugerne med lanceringer som iPod-musikafspilleren, en række nye bærbare og stationære computere samt ikke mindst selskabets iPhone, der første gang kom på gaden i 2007.

Den understregede Apples opstigning fra asken, og allerede sidste år kunne selskabet kalde sig det dyreste i verden, da det sidste år for første overgik olie- og gasselskabet ExxonMobil, som verdens i øjeblikket mest værdifulde. Siden har ExxonMobil dog kortvarigt overhalet Apple, men olievirksomheden er nu forlængst sejlet agterud med en børsværdi på 406 mia. dollars i forhold til Apples 623,5 mia. dollars.

Ifølge FT.com fylder Apple desuden så meget på markedet, at selskabet driver halvdelen af den amerikanske IT-sektors vækst på børsmarkederne.