Nu bliver din chokolade dyrere

Skyhøje priser på kakao har fået store globale chokoladeproducenter til at hæve priserne gevaldigt. Danske Peter Beier Chokolade, der er hårdt presset på indtjeningen, hæver ligeledes snart sine priser, men det bliver mere moderat.

Årsagen er, at de skyhøje priser på råvarer som kakao for tiden ligger og svinger nær rekordpriserne for tre og et halvt år siden. Også priserne på nødder og mandler, der indgår i mange chokolade- og marcipanprodukter, er steget kraftigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chocoholics må indstille sig på at betale endnu mere for deres favoritchokolader.

Hos luksusproducenten, Peter Beier Chokolade, er man nu tæt på hæve priserne, siger indehaveren Peter Beier.

Årsagen er, at de skyhøje priser på råvarer som kakao for tiden ligger og svinger nær de rekordpriser, der blev opnået for tre og et halvt år siden. Også priserne på nødder og mandler, der indgår i mange chokolade- og marcipanprodukter, er steget kraftigt.

Amerikanske Mars, der er verdens mest profitable chokoladeproducent, hævede i begyndelsen af august sine gennemsnitspriser med otte procent. Det er gigantens første prishop siden 2011.

Den danske chokoladekæde Peter Beier Chokolade benyttede 2013 til at forberede sig på et spirende opsving og internationalt eventyr.

Som Berlingske skrev i juni havde virksomheden en stærk påske i år og en solid start på året. Det vækkede for alvor optimismen hos en af landets bedst kendte chokoladekæde.

Men nu drypper de stigende råvarepriser malurt i bægeret, samtidig med, at verdens højeste chokolade- og sukkerafgifter, som Folketinget har indført, belaster virksomhedens omkostningsniveau.

"Vi har problemer. Vi er pressede. Nu stiger kakaoen for alvor i pris, mens mandler stiger voldsomt og hasselnøder er på vej op i pris," siger Peter Beier virksomhedens stifter og administrerende direktør.

Virksomhedens indkøbspriser på kakaobønner er siden sidste år er steget med 30 procent. Peter Beier siger, at priserne på mandler, der indgår i marcipanbrød, er kommet op på, hvad han kalder et vanvittigt niveau. Peter Beier Chokolade giver i dag 20 procent mere for marcipan end for et par år siden.

Endnu har har Peter Beier Chokolade ikke hævet sine priser. Hvor meget det bliver, venter han at få en afklaring på i slutningen af denne uge.

"Vi kan ikke blive ved med at skrue ned på vores indtjening. Det kommer ikke bag på mig, at Mars har hævet priserne med otte procent, men så meget kan vi ikke hæve vores priser. Men det er sikkert, at vi kommer til at hæve priserne. Lige nu er vi ved at gennemgå vores sortiment. En af udfordringerne er de stigende råvarepriser. Når vi hæver vores priser, skal vi danske producenter lægge en chokoladeafgift på 25 kr. pr. kg. oven i og det er et stort problem i forhold til vores udenlandske konkurrenter," siger Peter Beier.

Adm. direktør Carsten Thomsen fra Danmarks største chokoladeproducent, Toms Gruppen, havde i dag ikke mulighed for at kommentere sagen. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Mikael Grønlykke fra Summerbird.

Amerikanske Hershey har netop hævet sine chokladepriser med syv procent. Årsagen er, at omkostningerne til at producere en chokoladebar er steget med 35 procent siden starten af 2012.

Verdens tre største producentlande af kakaobønner er Elfenbenskysten, Ghana og Indonesien. Andre større lande med produktion kakao er bl.a. Ecaudor, Brasilien, Den Dominicanske Republik og Trinidad. Årsagen til de stigende omkostninger til at producere chokolade er et hop i kakaopriserne i år til over 3.200 dollar eller godt 18.150 kr. pr. ton.

Det er det højeste niveau siden juli 2011. Gennemsnitspriserne ventes ifølge nyhedsbureau Bloomberg næste år at falde til 17.000 kr. pr. ton. Men priserne på den fineste chokolade kan ved udgangen af i år stige til op til 3.400 dollar pr. ton på grund af stigende efterspørgsel i Kina, siger en analytiker. Grunden til de øgede råvarepriser er faldende kakao-leverancer fra bl.a. Elfenbenskysten, Ghana og Brasilien.

Et sygdomsudbrud i kakaoplantagerne i Brasilien reducerede landets produktion af kakaobønner sidste år. Gentagne sygdomsudbrud har siden 1980erne fået Brasilien, der tidligere var verdens største producent af kakao, til at sakke bagud i produktion i forhold til de afrikanske lande.