Nu bliver det billigere at ringe i EU

EUs medlemslande har indgået en aftale, der betyder, at det vil koste det samme at ringe fra udlandet som fra Danmark. Fra sommeren 2017 bortfalder de såkaldte roamingafgifter.

Reklame for Berlingske Media // En ung type taler i telefon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen

Forbrugerne kan glæde sig over, at det snart er slut med ubehagelige overraskelser efter ferien, når telefonregningen dukker op.

EUs institutioner, Parlamentet, Kommissionen og Rådet, indgik natten til tirsdag en aftale om at skrotte de såkaldte roamingafgifter i senest 2017.

»Ifølge aftalen vil roamingafgifter blive afskaffet fra 15. juni 2017,« lyder det i en pressemeddelelse fra Letlands politiske ledelse, der i øjeblikket varetager formandskabet i EU.

Aftalen skal i løbet af de næste seks måneder underskrives af de 28 medlemslande, når Luxembourg overtager tøjlerne i EU.

EU-parlamentsmedlem Jens Rohde (V), der har gjort afskaffelse af roamingafgifterne til en af sine mærkesager, er særdeles tilfreds med at det endelig er lykkedes:

»Trods stor skepsis og modstand blandt medlemslandenes regeringer er det endeligt lykkedes at presse et forbud igennem. Vi har truffet en historisk beslutning, som bliver god for både borgere og virksomheder i Europa, for hvem udgifterne for mobilitet og kommunikation i EU vil falde drastisk,« lyder det fra Jens Rohde i en pressemeddelelse.

Han understreger samtidig, at forbrugerne allerede inden roamingafgifterne falder bort, vil kunne mærke på telefonregningen, at der er blevet billigere.

Jens Rohde oplyser, at loftet over roamingafgifterne sænkes med op til en fjerdedel, så et opkald ikke må koste mere end fem cent per minut, to cent for en SMS og fem cent per megabyte data.

»I den liberale gruppe havde vi oprindeligt foreslået en afskaffelse i december i år, men tidsplanen er skredet, fordi forhandlingerne træk ud - ikke mindst på grund af et italiensk formandskab sidste år. Men nu er det lykkedes os at lave en glimrende omelet af hårdkogte æg, og i fremtiden vil prisen være den samme, om du bruger din telefon i Danmark eller i resten af Europa,« siger Jens Rohde.