Nu åbner Københavns nye bydel - 2150 Nordhavn

Søndag bliver Københavns nye bydel Nordhavn officielt fejret og indviet. Det gamle hegn mod Frihavnen er nu fjernet.

Nordhavn er et kæmpe inddæmmet område med havneaktiviteter og industri, som langsomt har været på tilbagetog. Derfor er området ved at undergå en forvandling, og i 2050 ventes Nordhavn at have 40.000 indbyggere fordelt på 18.000 boliger samt 40.000 arbejdspladser. Fold sammen
Læs mere
Foto: By & Havn / Ole Malling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er det en lidt mærkelig mærkedag, for Nordhavn har der jo ligget der i årtier, og den planlagte byudvikling og forvandling har været i fuld gang et par år.

Ikke desto mindre afholder udviklngsselskabet By & Havn søndag 31. august en række arrangementer i samarbejde med byggefirmaer og projektmagere, der er aktive i området.

SE BILLEDERNE:Den officielle anledning er, at hegnet ind til den afspærrede Frihavn er blevet fjernet denne sommer - sådan som Berlingske kunne berette allerede i foråret.Nu kan alle færdes alle steder på det gigantiske areal - på nær lige på de mange, skiftende byggepladser, hvor det kan være farligt at opholde sig for andre end byggefolk.

By & Havn markerer åbningen fra kl. 11-18 søndag - blandt andet med sejlture i området. Selskabet, der udvikler og sælger jord i blandt andet Nordhavn og Ørestad, har også oprettet en permanent udstilling - se nærmere om program og udstilling på www.nordhavnen.dkNordhavn er et kæmpe inddæmmet område med havneaktiviteter og industri, som langsomt har været på tilbagetog. Derfor er området ved at undergå en forvandling, og i 2050 ventes Nordhavn at have 40.000 indbyggere fordelt på 18.000 boliger samt 40.000 arbejdspladser. De fleste bliver i kontorer, men der kommer også butikker, skoler og andre institutioner til området - og nogle af de gamle aktiviteter bliver fastholdt, men flyttet længere ud på Nordhavn.

Området vokser nemlig mod nord i kraft af store inddæmninger med jord fra metroudgravningerne og fra byggepladser i hele Storkøbenhavn.

I maj indviede dronning Margrethe en 1,1 kilometer lang krydstogtkaj, og regenten var også i sving, da den store FN-by sidste år blev indviet på Marmormolen, den sydligste del af Nordhavn.

Og der bliver masser af mærkedage de kommende år. I 2019, eller måske lidt forsinket, åbner en metrogren til Nordhavn, og den skal senere udbygges med en metrosløjfe eller ring med flere stationer på Nordhavn, som også har fået sit eget postnummer og postdistrikt - 2150 Nordhavn.

Lige ved siden af Marmormolen ligger Århusgadekvarteret, og herfra kunne Berlingske sidste efterår fortælle, at By & Havn var tæt på at have solgt al jord og alle byggeretter. Et af de mange projekter stod klar denne sommer, da de to gamle siloer åbnede som hovedstadens formentlig mest spektakulære kontorer.

SE BILLEDERNE