NSAs masseovervågning erklæret ulovlig

Omstridt efterretningstjenestes »svimlende« masseindsamling af teledata er ulovlig, fastlår amerikansk domstol - som dog ikke vil standse den straks.

Den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA begik ulovligheder ved at overvåge amerikaneres brug af telefoni men skaber også ballade i udlandet. I Tyskland har den tyske efterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND), bl.a. gennem sin lyttepost i Bad Aibling indsamlet store mængder data fra Europa til NSA. Arkivfoto: Peter Kneffel, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER KNEFFEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den systematiske masseindsamling af millioner af amerikanske telefondata, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA for to år siden blev afsløret i at foretage, er ulovlig.

Det fastslår et panel med tre føderale dommere i den amerikanske appelret i en opsigtsvækkende afgørelse. De ændrer nemlig en tidligere retsafgørelse om, at den kontroversielle overvågning, som blev afsløret af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden i 2013, ikke kunne indbringes for retten.

Ingen tilladelse foreligger

Dommerne i 2nd U.S. Circuit Court of Appeals slår fast, at masseindsamlingen og dermed overvågningen af millioner af telefonopkald var ulovlig, fordi den amerikanske kongres ikke har givet tilladelse til den. Den såkaldte Section 215, som handler om forbundspolitiet FBIs muligheder for at indsamlede forretningsoplysninger, kan ikke - modsat af, hvad både tidligere præsident George W. Bushs og nuværende præsident Barack Obamas regeringer har hævdet - tolkes som en tilladelse til, at NSA indsamler »svimlende« mængder af teledata, lyder rettens afgørelse.

»Vi må forvente, at sådan en omfattende beslutning må komme efter en substantiel debat og være udtrykt i et sprog, der ikke er til at misforstå. Der er ingen beviser på sådan en debat,« skriver domstolen. som dog ikke tog stilling til, om overvågningen er en overtrædelse af den amerikanske forfatning.

Domstolen valgte ikke at standse masseindsamlingen, fordi den amerikanske kongres netop nu drøfter en central del af »Patriot Act«-lovpakken, som siden angrebet på World Trade Center 11. september 2001 har givet NSA udvidede beføjelser. Disse beføjelser udløber 1. juni.

Opstramning undervejs

De amerikanske politikere er langtfra enige om, hvad der så skal ske.

For to uger siden vedtog den juridiske komité i Repræsentanternes Hus med stemmerne 25-2 at standse masseindsamlingen af teledata, som foregår under den såkaldte »USA Freedom Act«, som også tidligere er blevet strammet op, så der er kommet mere kontrol med efterretningstjenesterne. Den reviderede lov ventes godkendt i Repræsentanternes Hus, ligesom Det Hvide Hus har signaleret, at man støtter ændringerne.

De nuværende NSA-beføjelser er gentagne gange blevet godkendt i hemmelighed af en særlig national sikkerhedsret, som blev etableret i 1978, »Foreign Intelligence Surveillance Act« (FISA), hvis afgørelser er hemmelige.

Obama: Vi må se på alternativer

USAs nyudnævnte justitsminister, Loretta Lynch, meddelte efter dommen, at ministeriet nu vil nærlæse afgørelsen. Hun siger, at indsamlingen af oplysninger var »et vitalt redskab i vor nationale sikkerhed«, og at hun ikke kender til overtrædelser af grænserne for privatlivets beskyttelse, sådan som borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU), der har anlagt sagen, siger, at det er sket, fordi der ikke foreligger dommerkendelser, sådan som den amerikanske forefatning forskriver.

»Masseovervågning gør os ikke sikrere, og den er fundamentalt uforenelig med behovet for privatlivets fred i et frit samfund,« siger ACLUs advokat, Alex Abdo, oven på domstolens afgørelse.

Det Hvide Hus overvejer også situationen og kan appellere afgørelsen men ventes at ville vente på kongressens drøftelser.

»Uden at kommentere domstolsafgørelsen har præsidenten gjort det klart, at han mener, at vi skal stoppe Section 215-masseindsamlingsprogrammet for telefoners metadata, som det findes i dag, ved at skabe en alternativ mekanisme, som kan bevare programmets grundlæggende evner, uden at myndighederne opbevarer de masseindsamlede data,« sagde Ned Price, talsmand for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I eksil efter afsløring

Edward Snowden har siden sommeren 2013 fremlagt tophemmelige dokumenter, som afslører særdeles omfattende amerikansk massespionage og -overvågning, blandt andet ved at indsamle tele- og internetdata i hidtil uset omfang fra hele verden. Han lever i dag i Rusland, hvor han har fået midlertidig opholdstilladelse.