NSA-skandale skaber sikkerhedsbølge i dansk erhvervsliv

To af tre virksomheder vil nu gennemgå deres sikkerhed efter Edward Snowdens afsløringer af massiv overvågning.

IT- og datasikkerheden er pludselig blevet meget mere vedkommende efter afsløringerne af NSAs omfattende aflytning. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afsløringerne af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs massive aflytning og overvågning har skabt så stor bekymring blandt danske virksomheder, at to af tre nu overvejer at ændre både sikkerhedspolitikken og sikkerhedsteknologierne for at gardere sig.

64 procent vil som en direkte følge af de afsløringer, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden har lagt frem, tage skridt til at sikre sig bedre. Det fremgår af et rundspørge, som Dansk Industris branchefællesskab for IT- og televirksomheder, ITEK, har foretaget blandt 300 af sine medlemmer.

»Snowden-sagen har været en øjenåbner for mange virksomheder, der har brugt afsløringerne som en anledning til at kikke deres sikkerhedspolitikker og -teknologier efter i sømmene. Det er glædeligt, hvis afsløringerne har bidraget til at højne IT-sikkerheden hos virksomhederne,« siger chefkonsulent Henning Mortensen fra ITEK.

Frygter for tilliden

NSA og den britiske pendant, GCHQ, er taget i omfattende aflytning af både tele- og internettrafik verden over, ligesom f.eks. den tyske kansler Angela Merkels personlige mobiltelefon er blevet aflyttet. De største amerikanske teknologiselskaber beskyldes for at have lukket NSA ind ad bagdøren men er omvendt også selv blevet overrasket over, at NSA f.eks. har aflyttet den interne trafik mellem Googles servercentre og mellem Yahoos ditto. Teknologigiganterne er nu i færd med at indføre nye forholdsregler for at sikre deres og kundernes data, fordi de frygter, at folk mister tilliden til, at de kan have deres ting i fred og derfor vælger andre leverandører.

Mange steder, bl.a. i EU, lyder opfordringen til at finde lokale leverandører, som kan garantere, at data lagres inden for landets grænser. Det er ingen garanti mod aflytning men giver større chancer for, at uønskede ører og øjne er inde over dem.

Hver tredje øger sikkerhedsbudgettet

Afsløringerne fører dog ikke nødvendigvis med sig, at danske virksomheder investerer mere i IT-sikkerhed end hidtil. 28,8 procent af de 80 virksomheder, som har besvaret ITEKs undersøgelse, vil i det kommende år bruge flere penge på IT-sikkerhed, mens 60 procent forventer at holde samme niveau som hidtil - ud over at justere sikkerheden.

»Det er positivt, at vi samlet set kommer til at se øgede investeringer i IT-sikkerhed i det kommende år. Mange virksomheder har allerede et meget højt sikkerhedsniveau og derfor ikke behov for øgede investeringer. Men der er tale om et kapløb, hvor hackere hele tiden bliver dygtigere og dygtigere til at skaffe sig adgang til danske virksomheder. Virksomhederne skal derfor holde sig oppe på beatet for en sikker digitalisering,« siger Henning Mortensen fra ITEK.

Konstant agtpågivenhed nødvendig

Beredskabsstyrelsen satte i 2013 for første gang cyberangreb på listen over de værst tænkelige katastrofer, som kan ramme Danmark. Blandt virksomhederne vurderes truslerne meget forskelligt. 46,3 procent forventer i høj eller i nogen grad, at hackere og andre ondsindede personer kunne være interesseret i at skaffe sig adgang til deres data. 38,8 procent forventer i mindre grad en sådan interesse, og 13,8 procent forventer slet ikke hackere som uønskede gæster i butikken.

»Vi får jævnligt henvendelser fra virksomheder, der har fået stjålet informationer fra deres servere, som får deres produkter kopieret, eller som får deres kommunikation opsnappet. Vi oplever, at der er behov for konstant agtpågivenhed om dette hos virksomhederne,« siger Henning Mortensen.

Dansk Industri (DI) har udgivet en række vejledninger i, hvordan man beskytter kontorsystemer, produktionssystemer og intelligente produkter mod udefrakommende.