NSA-overvågning af amerikanere delvis stoppet

Masseindsamlingen af data om amerikaneres telefonsamtaler sluttede i weekenden, men den fortsætter i resten af verden, ligesom den omstridte efterretningstjeneste fortsat masseovervåger Internettet.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA (National Security Agency) skulle fra søndag morgen ophøre med at masseindsamle oplysninger om amerikanernes telefonsamtaler, men dermed stopper masseovervågningen fra hovedkvarteret her i Fort Meade i Maryland på ingen måde. Arkivfoto: Saul Loeb, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSAs masseovervågning af amerikanernes telefonsamtaler er slut, men alle andre steder i verden fortsætter den uændret.

Natten til søndag udløb den særtilladelse, som National Security Agency fik i forbindelse med terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001. Dermed er det nu forbudt NSA at indsamle oplysninger om amerikaneres telefonsamtaler - en masseovervågning, som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden afslørede de første dele af i juni 2013 ved at offentliggøre tophemmelige dokumenter, som rettede søgelyset mod NSA.

I praksis har NSA skullet have tilladelse hos den hemmelige domstol, Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), til at kræve alle oplysninger om telesamtaler udleveret fra teleselskaberne.

Oplysninger slettes ikke foreløbig

Efter et voldsomt internt, politisk pres blev NSAs tilladelse inddraget og er nu ændret i det, der kaldes »USA Freedom Act«. Myndighederne vil fortsat have adgang til oplysningerne, men masseindsamlingen er blevet forbudt, og der skal foreligge dommerkendelser for at få udleveret oplysninger fra teleselskaberne.

NSA skal dog ikke slette de milliarder af indsamlede data. Efterretningstjenesten har bedt den hemmelige domstol om at bevare sin »begrænsede adgang« til alle oplysningerne frem til 29. februar 2016 »begrænset til det tekniske personale og udelukkende for at kunne verificere, at de nye, målrettede produktionsmekanismer, som bemyndiges gennem USA Freedom Act, virker, som det var forventet«, oplyser de nationale efterretningstjenesters direktørkontor i en meddelelse.

Det Hvide Hus bekræfter, at det drejer sig om de seneste fem års indsamlede data.

Masseovervågning fortsætter

Kritikere peger på, at det kun er NSAs indsamling af oplysninger om telefonsamtaler, som nu stopper, og kun for amerikanske statsborgere. NSA kan fortsætte sin masseovervågning af internettrafikken og brugen af sociale medier i USA og af også telesamtaler uden for USA, hvilket ifølge Snowdens dokumenter foregår i samarbejde med nationale efterretningstjenester kloden over.

I maj kom det frem, at den tyske efterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND), har indsamlet datatrafik mellem Østrig og Luxembourg og stillet den til rådighed for NSA. Dermed har NSA ikke selv været inde på fremmed område men alligevel skaffet sig den ønskede viden.

I august berettede avisen Die Zeit, hvordan Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) i Köln i 2013 af NSA fik udleveret spionagesoftwaren XKeyscore og lovede som modydelse at levere data fra Tyskland.

I Sverige har domstole tidligere i går pålagt teleselskaber i landet at fortsætte indsamlingen af oplysninger om kundernes private trafik. Tele2 havde indbragt sagen for retten for at blive fritaget for kravet, indtil EU-Domstolen har behandlet spørgsmålet. Tele2 mener, at der er tale om en alvorlig indtrængning i den personlige integritet.

Dansk rummel

Også i Danmark rumles der med tanker om at genindføre den altomfattende dataregistrering af danskernes brug af Internet, som daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) i foråret 2014 bremsede efter EU-Domstolens afgørelse af, at den var ulovlig. Der samles dog stadig basisoplysninger ind, ligesom alle telefonsamtaler i Danmark registreres og - mod en dommerkendelse - skal kunne udleveres til politi og efterretningstjenester inden for kort tid.

Indsamlingen af oplysninger har stået på siden september 2007 og er danmarkshistoriens største overvågning. Alle oplysninger skal gemmes i et år af tele- og internetudbydere.