NSA nødt til at begynde at lukke for overvågning

Beføjelser til masseovervågning, som domstol har kendt ulovlig, udløber om få dage, uden at politikerne kan enes om noget andet.

Grundlaget for en del af den omstridte, amerikanske efterretningstjeneste NSAs masseindsamling af data - her et af NSAs datacentre i Bluffdale syd for Salt Lake City i Utah - falder bort 1. juni, og politikerne strides om, hvad der så skal ske. Arkivfoto: Jim Urquhart, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM URQUHART
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu massivt pres på de amerikanske politikere, fordi de beføjelser, som den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA lige nu arbejder under, udløber om få dage.

En afstemning i Senatet lørdag formåede ikke at skaffe et flertal på de nødvendige 60 stemmer til at forlænge beføjelserne med endnu to måneder, mens det drøftes, hvordan og hvor meget der skal strammes op. Derfor bliver senatspolitikerne nu ekstraindkaldt 31. maj fra den ferieperiode, som ellers først slutter om morgenen 1. juni.

Domstol: Det er ulovligt

Det er NSAs masseovervågning af amerikanske statsborgere og deres telefonsamtaler, der er til debat. En domstol erklærede for nogle uger siden den såkaldte »Section 215« i lovpakken »USA Patriot Act« for ulovlig. Det er den, som både NSA og forbundspolitiet FBI har brugt. Domstolen valgte dog ikke at skride ind med øjeblikkeligt forbud, fordi 1. juni alligevel nærmede sig med hastige skridt.

Den anden del af det politiske system, Repræsentanternes Hus, har allerede i sidste uge med et massivt flertal på 338 stemmer for og 88 imod godkendt en opstramning af reglerne, som NSA og FBI skal følge, hvorved der bl.a. skal foreligge en dommerkendelse, hvis efterretningstjenesten og forbundspolitiet vil overvåge amerikanere.

Det Hvide Hus har opfordret senatspolitikerne til at acceptere ændringerne - også fordi alternativet er, at hele grundlaget falder bort 1. juni.

Masseovervågningsprogrammet, hvor NSA indsamler enorme mængder af oplysninger om amerikaneres telefonsamtaler og om virksomheder, blev afsløret i sommeren 2013 af den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden. Han lækkede de tophemmelige papirer, som afslørede omfanget af overvågningen og skabte chokbølger verden over. Edward Snowden har i dag midlertidig opholdstilladelse i Rusland.

Lukning begynder nu

Senatet stemte først om en forlængelse med to måneder af det nuværende overvågningsprogram. Det faldt med stemmerne 54 for og 45 imod. Det kræver 60 stemmer, før noget kan vedtages i senatet. Derefter blev der stemt om den reviderede lovpakke. Med 57 stemmer for og 42 imod manglede der tre stemmer for at opnå godkendelse.

NSA er nu ifølge nyhedsbureauet Bloomberg gået i gang med - i første omgang midlertidigt - at lukke overvågningen ned, for om få dage er den ulovlig. Dermed lukker forsyningskilden, som trækker teledata direkte ind til NSAs servere og databaser, som skal lukkes af. En total lukning skal ifølge officielle kilder ske klokken 18 den 31. maj.

Ændringerne i beføjelserne handler kun om overvågning af amerikanere, ikke om NSAs tilsvarende overvågning af udlændinge. Det er blevet afsløret, at den tyske efterretningstjeneste, BND, direkte har udført spionopgaver for NSA imod europæiske virksomheder og politikere. Snowdens papirer beskriver den massive aflytning, som foregår dagligt, og som også omfatter Danmark, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste anføres at skulle samarbejde med NSA.