NREP, Arkitektgruppen og AAB i stort boligbyggeri i Ørestad Syd

Det syder af aktivitet på byggepladsen, hvor parterne i alt skal bygge 311 boliger, som spænder fra meget billige almene boliger til eksperimenterende rækkehuse til selvstændigt erhvervsdrivende.

Der bygges på livet løs i Ørestad Syd. Her er det NREP og Arkitektgruppen, der er i gang med at opføre en serie rækkehuse, der er beregnet til erhverv i stueetagen og bolig på første sal. Vinduerne i erhvervslokalerne vil være genbrug fra gamle ejendomme, der er revet ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkitektgruppen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jens Kramer Mikkelsen, adm. direktør i By & Havn, har en standardjoke om, hvor meget verden har ændret sig, siden han begyndte at arbejde med byudvikling. Joken lyder, at da han blev overborgmester i København i 1989, var der kun én byggekran i byen, og det var den, hvorfra man sprang bungyjump.

For nutidens overborgmester, Frank Jensen, er situationen en helt anden. Han besøgte tirsdag i sidste uge en byggeplads i Ørestad Syd sammen med en delegation af bygherrer, arkitekter og et par journalister. Når deltagerne vendte sig rundt, kunne de tælle mindst ni byggekraner i arbejde.

Og det er bare på dén ene byggeplads. En tur ud ad Ørestad Boulevard kan anbefales for en enhver, der virkelig vil opleve, hvor intenst byggeriet er i disse år.

Frank Jensens udfordring er en anden: Han skal sørge for, at der blandt det meget nybyggeri også er boliger, der er til at betale med almindelige lønninger, så København ikke bliver som London, hvor sygeplejersken, ekspedienten og politibetjenten må flytte ud i forstæderne.

Frank Jensens redskab til at nå dén målsætning er såkaldte blandede boliger – det vil sige en kombination af private udlejningsboliger og almene boliger.

På byggepladsen, som Frank Jensen besøgte, er det netop blandede boliger, der skal bygges. I alt 311 stk., næsten ligeligt fordelt på almene boliger fra AAB og private boliger fra et joint venture mellem NREP og Arkitektgruppen.

De sidste vil stå færdige om ca. halvandet år, de første et års tid senere, fordi et alment boligselskab er forpligtet til at følge en tidskrævende udbudsproces.

Arkitektgruppen er også såkaldt delegeret bygherre for AAB, og selskabet vil selv byde på at blive totalentreprenør på opgaven. Vinder Arkitektgruppen opgaven, vil den altså være totalentreprenør på både det private og det almene byggeri.

Det samlede miks af boliger kommer til at bestå af store og dyre og små og billige boliger. Et særligt eksperiment er, at man i den private del forsøger at lave en egentlig erhvervsgade: Her bliver der bygget rækkehuse med erhvervslokaler i stueetagen og boliger på førstesalen.

Og det er vel at mærke ikke almindelige butikker, der skal være i stueplan. Man forestiller sig et bredt udvalg af liberale erhverv – f.eks. en cykelsmed, en terapeut, en revisor eller, som et vittigt hoved foreslog, en skatterådgiver.

Kommunal støtte

En del af de almene boliger bliver særligt billige. Det kan dels lade sig gøre, dels fordi man her vælger billige løsninger, men også fordi man benytter en såkaldt krydssubsidiering, således at lejerne i de øvrige almene boliger kommer til at betale lidt ekstra.

Men indirekte er der også kommunal støtte til de øvrige almene boliger, og det er her, det bliver kompliceret at være overborgmester, også under den sprudlende byggeaktivitet anno 2017:

To markedspriser

Grunden er købt af By & Havn, som kommunen selv ejer. Men når kommunen vælger at udnytte planlovens mulighed for, at 25 pct. af byggegrundene skal reserveres til alment byggeri – et forhold, der er et element i Frank Jensens valgkamp – betyder det også, at der opstår to markedspriser: en for almene boligselskaber, og en for private bygherrer.

Den første pris er den laveste, fordi de almene boligselskaber har restriktioner på, hvor meget deres byggeri må koste. I dette tilfælde har AAB betalt en lavere pris for sin grund, end NREP og Arkitektgruppen har for deres, og dermed har By & Havn altså tabt indtægt, i forhold til hvis kommunen tillod sit udviklingsselskab at sælge til højestbydende.