Novozymes/Sydbank: Udfordringerne tårner sig op i bioenergi

Leigh Murphy Novozymes Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Selvom indtjeningen ser ganske pæn ud for Novozymes, så er enzymproducenten fortsat udfordret i USA, hvor det særligt ser bekymrende ud inden for salget af enzymer til bioethanolindustrien.

Sådan lyder vurderingen fra Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, efter at selskabet torsdag morgen er kommet med regnskab for tredje kvartal.

- Det er et klassisk Novozymes-regnskab, hvor indtjeningen faktisk er stærkere end ventet, men toplinjen til gengæld er svagere end ventet, siger han til Ritzau Finans.

Novozymes' driftsoverskud steg i kvartalet med knap 200 mio. kr. til 1013 mio. kr., mens selskabets organiske vækst lød på 3 pct. Stor valutamedvind betød dog, at omsætningen steg med hele 11 pct. til 3522 mio. kr.

Morten Imsgard hæfter sig ved, at den danske enzymproducent fortsat er udfordret i Nordamerika. Det gælder særligt divisionen "bioenergi", hvor den organiske vækst faldt med 6 pct. i tredje kvartal.

Her har den danske enzymgigant i øjeblikket den udfordring, at landmændene, der leverer råstoffet til ethanolproduktionen, har bedre afkast ved at producere dyrefoder frem for ethanol.

- Faldet understreger, at der er nogle helt specifikke markedsforhold i ethanolindustrien, som gør det rigtig svært at vokse. Lige i øjeblikket tyder det på, at det ikke har den produktpalette, som kunderne efterspørger. Så der er helt klart brug for innovation for at få vendt den udvikling, som formentlig bliver søsat i slutningen af året eller næste år, siger Morten Imsgard.

Han hæfter sig ved, at udviklingen derimod ser ud til at have stabiliseret sig inden for salget af enzymer til vaskemiddelindustrien.

I forbindelse med regnskabet nedpræciserer Novozymes forventningerne til årets salg, så det nu sigter efter en organisk salgsvækst på 4-5 pct. mod tidligere 4-7 pct.

- Der er nogle salgsudfordringer i øjeblikket, som driller dem. Især udsigterne inden for bioenergi er dårligere, end man havde regnet med, og det går nok også ind i fjerde kvartal, hvor det ser ud til, at Novozymes fortsætter med at tabe markedsandele. Det er et negativt signal til markedet, at man er nødt til at sænke forventningerne til salgsvæksten, siger Morten Imsgard.

Han vurderer, at aktien skal falde lidt oven på regnskabet, da bekymringer omkring salgsvæksten skygger for en ellers pæn indtjening.

- Den bør bliver sendt ned på, at forventningerne bliver indsnævret til den lave ende af intervallet, og man samtidig løfter sløret for, at det går lidt dårligere end ventet inden for bioenergi, siger Morten Imsgard.