Novozymesboss: Bioenergi vinder små markedsandele i USA

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bioenergi blev for nogle år siden set som et voksende guldæg hos enzymgiganten Novozymes. Men siden kom en finanskrise og olieprisens deroute, hvilket udskød en ellers gylden fremtid med at lave majs til brændstof.

Men i første kvartal i år går det frem for divisionen Bioenergi med en omsætningsvækst på 9 pct. i danske kr. i forhold til kvartalet 2016.

- Når vi vokser her, er det dels fordi, vores nye produkter sælger mere - og dels fordi vi tager små markedsandele på det amerikanske marked, siger Peder Holk Nielsen, der er administrerende direktør hos Novozymes, til Ritzau Finans.

Af regnskabet fremgår det da også, at salgsvæksten i kvartalet især skyldes en gunstig udvikling i ethanolforretningen i USA, hvor det ventes, at produktionen i ethanol er steget med 4 pct.

Samlet steg salget af enzymer til fremstilling af bioenergi i første kvartal af 2017 til 681 mio. kr. fra 626 mio. kr. i den tilsvarende periode året før.

Dermed udviklede salget sig bedre end ventet. Analytikerne havde ifølge Ritzau Estimates forudset en stigning i divisionens salg til 658 mio. kr.

Salget steg 9 pct. i danske kroner og 6 pct. organisk, målt i lokal valuta, i Bioenergi-divisionen mod en nedgang i væksten på 5,2 pct. i danske kr. i første kvartal 2016 og et fald i den organiske vækst på 6 pct. i samme periode.