Novozymes vil være presset på væksten resten af årtiet

Enzymkoncernen Novozymes, der er under pres fra flere sider, levede i 2015 op til analytikernes forventninger om et nettooverskud på godt 2,8 milliarder kr. Men topchefen Peder Holk Nielsen erkender, at koncernen får svært ved at leve op til sine vækstambitioner i resten af årtiet.

Novozymes koncernchef Peder Holk Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lave råvarepriser gør ondt på enzymkoncernen Novozymes, der har gevaldige problemer med at leve op til sine vækstmål. Det fremgår med al tydelighed af koncernens årsregnskab for 2015.

Koncernen har en ambition om at øge sin organiske salgsvækst til 8-10 pct. om året, og sådan gik det langt fra i 2015. I danske kroner stag omsætningen godt nok med 12 pct. til 14 milliarder kr., men den organiske vækst var kun på 4 pct. - især trukket ned af det fjerde kvartal, hvor den organiske vækst kun var på 2 pct..

Til næste år venter koncernchefen Peder Holk Nielsen en organisk vækst på 3-5 pct., så det er langt fra den langtsigtede målsætning.

»Novozymes fastholder sin ambition om at øge den organiske salgsvækst til 8-10 pct., men som følge af de nuværende lave råvarepriser og den usikkerhed, de medfører for bioenergi og væksten på udviklingsmarkederne, forventer Novozymes en årlig organisk salgsvækst i 2017 og resten af dette årti på niveau med den historiske salgsvækst på 6-7 pct.,« skriver ledelsen i regnskabsmeddelelsen til fondsbørsen.

Novozymes

I mio. kr. 2015 2014 Ændr.
i pct.
Omsætning 14.002 12.459 12%
Driftsresultat 3.884 3.384 15%
Nettoresultat 2.825 2.525 12%
Egenkapital 11.593 11.280 3%
Overskudsgrad 35,8 35,3

På indtjeningssiden er det gået noget bedre i 2015.

Driftsresultatet for året er steget med 15 pct. til 3.884 mio. kr. og nettoresultatet voksede med 12 pct. til 2.825 mio. kr., hvilket er i overensstemmelse med, hvad aktiemarkedet havde forventet ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

»Vi leverede pæne finansielle resultater i 2015, på trods af at salgsvæksten var udfordret, især inden for bioenergi. I 2016 forventer vi at arbejde os igennem disse udfordringer og opnå solid organisk salgsvækst i størstedelen af vores forretning. Vi har fokus på at få væksten op så hurtigt som muligt, samtidig med at vi holder et vågent øje med omkostningerne. Vi forventer fortsat høj rentabilitet, hvilket vil muliggøre en knap tocifret vækst i årets resultat,« skriver Peder Holk Nielsen i en kommentar til regnskabet.

Han fremhæver kocnernens stærke balance og annoncerer et nyt tilbagekøb af egne aktier til 2 milliarder kr.

På positivsiden i 2015 har valutakursudviklingen hjulpet salgsvækst godt på vej opad, og salget til landbrugs- og foderindustrien samt føde- og drikkevareindustrien har bidraget mest til den organiske vækst.

I det største forretningsområde, enzymer til vaskemiddelindustrien, steg salget kun én pct. organisk og 6 pct. i kroner.

I det tredjestørste forretningsområde, enzymer til bioenergiindustrien, faldt salget med 5 pct. organisk mens salget i 4. kvartal dykkede med hele 15 pct..

TV: Oliepriser knuser Novozymes' vækstplaner