Novozymes: Vi går op i muligheder - ikke BNP-tal

Enzymkoncernen Novozymes er ét af de C20-selskaber, der har brugt færre penge på investeringer de seneste par år. Finansdirektør Benny Loft afviser dog, at det skyldes de økonomiske konjunkturer

Benny Loft Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når finansdirektør hos Novozymes, Benny Loft sammen med sit ledelsesteam lægger slagplaner for fremtidens investeringer, er det sjældent med udgangspunkt i kinesiske BNP-tal og andre makrofaktorer.

»Det er ikke nødvendigvis bruttonationalvækst, som er et nøgleparameter for os. Der er vores egen evne til at opfinde nye produkter, der er afgørende,« siger han til Berlingske Business.

Ifølge en ny regnskabsanalyse af udviklingen i C20-selskaberne i perioden fra 2010 til 2013, er Novozymes én af de store danske virksomheder, der har reduceret sine investeringer mest - fra cirka 2,7 milliarder kroner i 2011 til 1,4 milliarder kroner i 2013.

Det er sket i en periode, hvor virksomheden ellers har øget sin omsætning med knap 12 procent og driftsindtjeningen (EBIT) er røget i vejret med 24 procent.

Men ifølge Benny Loft er det ikke manglende tro på fremtiden, der er årsagen til, at Novozymes' investeringsbudget er skrumpet gevaldigt i løbet af de seneste år.

Forklaringen på de heftige udsving er blandt andet, at Novozymes i 2011 foretog sit hidtil største opkøb, da selskabet erhvervede sig den amerikanske biotekvirksomhed EMD/Merck til en pris på cirka 1,5 milliarder kroner.

Derudover har Novozymes samlede investeringer ligget på et unaturligt højt niveau i de seneste år, fordi koncernen har bygget nye fabrikker i USA og Kina. Ellers ligger investeringerne typisk i et leje omkring otte procent af omsætningen.

»Vi tror, at de otte procent vil være nok til at vokse i størrelsesordenen 10 procent om året, som er vores mål. Så kan der være nogle særlige omstændigheder, der gør, at vi laver nogle ekstra investeringer i eksempelvis en forskningsenhed,« siger han og fortsætter:

»Men er ikke fordi, at der som sådan er nogen begrænsninger. Vi investerer, når det er nødvendigt.«

Også ingeniørvirksomheden FLSmidth hører til blandt de C20-selskaber, der har skruet gevaldigt ned for investeringerne. I 2011 brugte koncernen 1,6 milliarder på nye investeringer, i 2012 var tallet 3,4 milliarder, mens det sidste år var dalet til knap 570 millioner kroner.

Men også fra FLSmidth lyder forklaringen, at nedgangen er en naturlig reaktion på, at den danske koncern er ved at fordøje de seneste års flittige investeringsaktivitet - 26 opkøb over de seneste syv år er det blevet til.

»Alle de her opkøb skal integreres og synergierne skal høstes,« siger kommunikationschef Jesper B. Larsen.

FLSmidth er dog et af de få C20-selskaber, der har haft tilbagegang i 2013, hvor selskabet endte med et driftsunderskud på 339 millioner kroner, blandt andet på grund af den lave vækst i mineindustrien.

Det er ifølge Jesper B. Larsen også en væsentlig del af forklaringen på, at opkøb og andre investeringer ikke står øverst på dagsordenen i øjeblikket.

»Vi har jo også travlt med at håndtere nedgangen hos vores kunder.«

Ifølge kommunikationschefen har FLSmidth i øjeblikket dækket sine behov for nyerhvervelser. Men koncernen føler sig overbevist om, at de internationale konjunkturer i minebranchen vender i 2016, og derfor kan der komme opkøb på tale.

»Vores primære fokus er organisk vækst (vækst fraregnet opkøb, red.). Det vil vi først og fremmest gå efter. Men skulle der opstå en mulighed eller et behov, så er det klart, at opkøb er et værktøj, vi har,« siger Jesper B. Larsen.