Novozymes: USA holder hånden under majsbaseret bioethanol

Amerikansk lovgivning holder hånden under Novozymes, når der tales om majsbaseret bioethanol, da det er lovfæstet, at 10 pct. af brændstofforbruget skal kommer fra biobrændstof. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikansk lovgivning holder hånden under Novozymes, når der tales om majsbaseret bioethanol, da det er lovfæstet, at 10 pct. af brændstofforbruget skal kommer fra biobrændstof. Det betyder, at der årligt skal produceres 14,8 mia. gallon, og det leverer det danske selskab en stor del af enzymerne til.

- I år er ethanolprisen kommet yderligere under pres på grund af den lave oliepris. Og da vores kunder er presset på indtjeningen spørger de højere grad efter billigere løsninger. Vi tror, at fjerde kvartal ramte bunden. Samlet regner vi med en vækst på 3-5 pct. i Novozymes - men i Bioenergy regner vi med en lille pil ned, siger Peder Holk Nielsen, administrerende direktør, til Ritzau Finans.

Mens volumen i USA er uafhængig af olieprisen, er det anderledes med den celllulosebaserede andengenerations (2G) bioethanol. For et år siden slukkede Novozymes for ambitionen om at sælge enzymer til 15 anlæg til konvertering af biomasse i 2017. Og lyset er end ikke sat på vågeblus endnu.

- Når både prisen på olie og råvarer ligger i et så lavt niveau, så er det ikke noget, vi tror på længere. Der skal olieprisen op i et helt andet leje, siger Peder Holk Nielsen.

Novozymes kom i oktober sidste år med et nyt produkt til bioethanolproducenterne. Med Avantec Amp kan man forbedre udbyttet i majs-ethanol produktionen, øge udvindingen af majsolie og matkant reducere behovet for at bruge skrappe kemikalier, der anvendes i produktion af ethanol. Beregninger fra Novozymes har vist, at et typisk ethanolanlæg med en kapacitet på 110 mio. gallon få 2,5 mio. dollar mere om året i ekstra nettooverskud ved at skifte fra standard enzymteknologi til det nye produkt.

- Der er en enorm interesse for Avantec Amp, hvor producenterne får en direkte besparelse ved at skifte i forhold til "gamle" enzymer, da man sparer på tilsætningsstoffer. Og det er blandt andet også derfor, vi tror, det vender, siger direktøren.