Novozymes-topchef: Polarisering truer stabiliteten

Uforsonlige lejre præger verdensbilledet på flere områder.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spændingerne mellem Vesten og Rusland fortsætter. Politi og efterretningstjenester kæmper for at dæmme op for terror. Der er krig og konflikt i Mellemøsten. Og flygtningestrømme har sat kursen mod Europa.

Der er kort sagt nok af udfordringer på den sikkerhedspolitiske dagsorden, men for CEO Peder Holk Nielsen fra Novozymes handler en af de største trusler mod stabilitet om den voksende polarisering.

»Når man graver dybere, synes jeg, at det handler om polarisering,« siger han.

Han peger på, hvordan Washington D.C. er delt i to uforsonlige lejre, ligesom han rundt om i Europa ser en hård polarisering i mange parlamenter. Dertil kommer geografisk polarisering, lige fra det skotske forsøg på at opnå selvstændighed til et voksende ønske i andre regioner i Europa om at løsrive sig.

»Hvis man tager denne polarisering, og samtidig kan se, at der i lande som Spanien, Italien, Storbritannien og måske endda i Tyskland findes subnationale spændinger, hvor regioner begynder at mene, at de kan klare sig selv, kan det blive svært at styre,« konstaterer han.

Oven i det udviklede valget til Europa-Parlamentet i foråret 2014 sig til en folkelig protest mod et EU, som i mange europæeres øjne har fået for stor magt, og i dag raser en hård debat om asyl- og indvandringspolitik overalt i Europa.

En af forklaringerne på vreden og frustrationerne er, at store grupper er blevet skubbet ud af jobmarkedet – eller frygter at blive det – hvilket er endnu en grund til, at det er vigtigt at få gang i væksten.

»Hvis det går fremad, har vi mere overskud til at tage os af verdens problemer. Det er vel det, der er Europas problem i dag: Vi har ærlig talt problemer nok inden for murene, og så vi har ikke det store overskud til at tage os af andres problemer.«