Novozymes-topchef: Lunt forår i USA booster regnskab

Et lunt forår i det midtvestlige USA har givet Novozymes lidt af et salgsboost. Forklaringen er, at landmændene har kunnet skyde deres såsæson i gang langt tidligere end sidste år.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enzymgiganten Novozymes har kunnet aflæse direkte i sit regnskab, at foråret i det midtvestlige USA har været en langt mere behagelig oplevelse end sidste år. Mens de amerikanske landmænd kæmpede med sne og frost for et års tid siden, har et langt lunere forår i år betydet, at de tidligt har kunnet køre ud på deres marker med såsæd.

Det betyder for Novozymes, at selskabet har haft et langt bedre salg indenfor forretningsområdet landbrug og foder i årets første kvartal end i den tilsvarende periode sidste år.

»Sidste år var midtvesten i USA begravet i sne på det her tidspunkt, men i år har det i stedet været en ret tidlig såsæson, så vinteren er simpelthen dampet af noget tidligere, end den gjorde i sidste sæson,« siger Novozymes' topchef, Peder Holk Nielsen.

Det betyder, at Novozymes indenfor landbrugsområdet er landet langt bedre, end analytikerne havde regnet. Bag de flotte tal gemmer sig dog primært en forskydning af salget.

»En del af den enorme vækst, vi har haft her, skyldes, at vi bare har haft noget salg i første kvartal, som landede senere sidste år,« siger Peder Holk Nielsen.

Udover lunere vinde i USA er enzymgigantens gode resultater i landbrugs-divisionen også hjulpet af, at de amerikanske bønder i midtvesten har plantet mere soja og mindre majs end vanligt, hvilket er en fordel for Novozymes.

Sidste vinter blev det midtvestlige USA hærget af vindstød med arktisk kulde. Flere steder blev der målt de laveste temperaturer i mere end to årtier. Kulden var i en periode så hård, at butikker, fabrikker og skoler blev tvunget til at lukke.