Novozymes skovler penge ind

Fidusen i væksten er, at Novozymes uden at udbygge produktionsanlæg er i stand til at optimere produktionen og dermed tjene mere, siger finansdirektør Benny Loft.

Finansdirektør Benny Loft - til venstre, her fotograferet sammen med koncernchef Peder Holk Nielsen - angiver smidig og effektiv produktion som en af årsagerne til den stærke indtjening hos Novozymes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har hørt det før, at krisen har ramt mange danske familier hårdt med en fyreseddel. Men forsiden af medaljen er, at Danmark har meget produktive og effektive store, danske virksomheder. Det er f.eks. verdens ledende producent af enzymer Novozymes, der formår at skovle penge ind.

Det danske vækstikon er vokset i rigtigt mange år. Nogle gange har det været meget, nogle gange lidt. I første kvartal af 2014 var det meget. Overskudsgraden, der siger noget om, hvor meget af Novozymes' omsætning på tre milliarder kroner, der rent faktisk bliver til overskud, steg til 26 procent. På fem år er beskæftigelsen globalt vokset med cirka 1.000 til 6.100 ansatte. Alene det seneste år er op mod 200 kommet til.

Men hvordan er Novozymes i stand til løbende at udnytte sit produktionsapparat bedre år efter år til fremstilling af enzymer til vaskemidler, opvaskemidler, biobrændstof til biler, fødevarer, drikkevarer og foder til landbrugets produktionsdyr?

»Der er unikt for Novozymes, at vores måde at producere enzymer på gør det muligt at optimere vores produktion hvert eneste år. Teknologisk er vi år for år i stand til at få mere og mere ud af vores anlæg uden at bygge flere anlæg og tilføre flere ressourcer. Det er fundamentet for vores forretning. Økonomien i produktionen har ikke mindst i slutningen af 2013 og starten af i år været meget positiv. Vi venter, at den trend fortsætter gennem hele 2014,« siger finansdirektør Benny Loft.

Kort forklaret betyder det, at Novozymes producerer enzymer ved at fylde en lille mikroorganisme ind i stor tanke. Ved at tilsætte vand, energi og sukker. Dermed vokser mikroorganismen og formerer sig selv, og så producerer den enzymer.

Den store produktion af enzymer foregår på store fabrikker i Danmark, Kina og USA plus lidt i Brasilien. Der er ingen beskedenhed over ledelsen for pengemaskinen Novozymes, der i 2000 blev udskilt som et selvstændig børsnoteret selskab fra Novo Nordisk. Bevarelse af produktionen i Danmark står fortsat i høj kurs. Men finansdirektøren medgiver, at der er større omkostninger ved at have produktion i Danmark. Mere end 3.000 arbejder for Novozymes i udlandet.

»Vi har et rigtigt godt produktionsanlæg i Danmark, hvor vi har 2.500 medarbejdere. Selvfølgelig er det danske omkostningsniveau større end i udlandet. Det er jo dyrere at producere herhjemme end andre steder i verden. Heldigvis er der en positiv stemning omkring det at være med til at sikre, at vi kan få produceret flere enzymer billigere. Vi har ikke store fyringsrunder i produktionen, men vi vokser ved at udnytte de ressourcer, vi har, bedre. Når en medarbejder går på pension, kan det godt være, at stillingen ikke bliver genbesat,« fastslår Benny Loft.

Selskabet med hovedsæde på Krogshøjvej i Bagsværd leverede i første kvartal af 2014 et stærkt resultat med solid vækst i både salg og indtjening. Alene salget steg med 11 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Benny Loft og den øvrige direktion venter en vækst i helårsresultatet for 2014 på op mod 10 procent i forhold til 2013, hvor Novozymes på bundlinjen tjente 2,2 milliarder kroner.

Enzymer til bioethanol, altså grønt brændstof, er den helt store vækstmaskine i kvartalsregnskabet. Det segment er vokset med godt 34 procent i USA. Her er det ved lov bestemt, at folk skal have 10 procent bioethanol blandet i benzin til deres biler. Novozymes' lancering af nye enzymer, der ifølge selskabet tilsyneladende er bedre end konkurrenternes, betyder, at Novozymes' amerikanske kunder, der producerer ethanol, tjener flere penge, og det øger vækstselskabets omsætning og indtjening. Samtidig er der godt gang i salget af enzymer til vaskemidler, der udgjorde 36 procent af Novozymes' samlede salg på tre milliarder kr. i første kvartal 2014.

Der blev alt i alt solgt enzymer for tre milliarder kr. mens driftsindtjeningen før skat steg med 30 procent til over 900 mio. kr. Det og andre positive ting gør, at forventningerne til dette års indtjening er blevet forhøjet et nøk ekstra.

Novozymes venter i 2014 en højere vækst i det primære driftsresultat, nemlig på mellem otte og ti procent mod tidligere udmeldt på mellem seks og ni procent. Sidste år lå driftsresultatet for hele året på 2,9 milliarder kroner. Resultatet efter skat i 2014 ventes tilsvarende at vokse med otte til ti procent fra 2,2 milliarder kr. i 2013.

Meldingerne kommer i kølvandet på det gode årsregnskab for 2013 efter et 2012-regnskab, der skuffede aktieanalytikerne. På det danske aktiemarked var torsdagens store begivenhed Novozymes' kvartalsregnskab. Investorerne kvitterede fra morgenstunden med en stigning i Novozymes aktie på mellem 3,2 og 3,5 procent.