Novozymes siger overraskende farvel til koncernfinansdirektør

Bare tre måneder efter at den tidligere Carlsberg-boss Jørgen Buhl Rasmussen satte sig i formandsstolen i Novozymes stopper Benny Loft som koncernfinansdirektør i enzymvirksomheden. Der er endnu ikke fundet en afløser.

Novozymes CFO Benny D. Loft Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har været med helt tilbage fra splittet fra Novo Nordisk i 2000. Nu er Benny Loft fortid i Novozymes, hvor han har været koncernfinansdirektør (CFO) siden 2006. Det fremgår af en meddelse fra selskabet.

Benny Loft stopper 1. september. Det står ikke klart, om han selv har sagt op, eller om han er blevet bedt om at gå. Men det står klart, at der ikke er fundet en afløser for Loft til den vigtige post.

Udskiftningen på CFO-posten sker på et kritisk tidspunkt for Novozymes. Det er bare tre måneder siden, at formanden siden 2000, Henrik Gürtler, trak sig og overlod formandsstolen til den tidligere Carlsberg-topchef Jørgen Buhl Rasmussen. Men endnu vigtigere på et tidspunkt, hvor Novozymes arbejder på at genvinde tilliden i aktiemarkedet efter at selskabet sidste år - og helt usædvanligt - måtte nedjustere sin egne vækstforventninger hele fire gange.

»Efter en lang, succesrig karriere i Novozymes har Benny Loft og bestyrelsen nu i fællesskab besluttet, at det i begge parters interesse er tid til forandring,« står der i fondsbørsmeddelelsen fra Novozymes.

I meddelelsen siger Jørgen Buhl Rasmussen:

»Benny og bestyrelsen har i fællesskab besluttet, at efter at have deltaget i Novozymes' vellykkede spaltning fra Novo Nordisk og arbejdet 17 år i Novozymes, heraf mere end 10 år som koncernfinansdirektør, er det tid for Benny at rykke videre – i begge parters interesse. Vi vil gerne takke Benny for hans lederskab, faste kurs og store indsats for Novozymes' udvikling, og vi ønsker ham held og lykke fremover,« lyder det fra Buhl.

Benny Loft kalder det i meddelelsen en »ære« at have arbejdet i Novozymes, der i perioder har været det mest værdifulde selskab per indtjeningskrone på den københavnske fondsbørs.

»Novozymes er en fantastisk virksomhed med både en stor fortid og fremtid. Det har været en ære at arbejde her igennem 17 år og være finansdirektør i en periode, hvor vi har øget vores forretning og indtjening betydeligt til gavn for både medarbejdere og andre interessenter. Jeg synes imidlertid, at tiden nu er moden til at skifte, både for selskabet og for mig personligt. Jeg vil savne mine dejlige kolleger og mine gode partnere og investorer, og jeg vil blive ved med at følge Novozymes med stor interesse,« lyder det fra Loft.

Loft var en af de oplagte, interne kronprinser, da Novozymes' bestyrelse tilbage i 2013 skulle finde en afløser for Steen Riisgaard, der gik på pension som topchef i Novozymes. Valget faldt i stedet på den i dag 61-årige Peder Holk Nielsen, der har været topchef siden dengang.

Loft og Holk har siden kørt et tæt parløb og overfor investorer og medier ofte stået for at præsentere de finansielle resultater i enzymvirksomheden. Efter et hårdt år i 2016, hvor Novozymes-aktien dykkede omkring 30 pct. har 2017 ind til videre været en bedre oplevelse for selskabets aktionærer. Siden nytår er selskabets aktiekurs steget 23 pct.

51-årige Benny Loft er uddannet cand.merc.aud. fra Handelshøjskolen i København og blev statsautoriseret revisor i 1996. I 1998 blev han hentet til Novo Nordisk som regnskabschef. Han kom fra revisionsfirmaet Pwc, hvor han havde været siden 1988 og blandt andet var revisor for Novo Nordisk.

I et portræt i Børsen i forbindelse med udnævnelsen til CFO i Novozymes i december 2006, sagde Benny Loft om sig selv:

»Jeg elsker at arbejde med tal. Jeg har altid haft flair for det. Og jeg kan godt lide at finde de muligheder, der gemmer sig i tallene, at prøve at forstå tallene,« sagde han.