Novozymes opjusterer på stærk dollar

Novozymes opjusterer sine forventninger til 2015. Det er en stærk dollarkurs, der er årsag til, at enzymgiganten allerede nu kan hæve overliggeren for resten af året.

Novozymes har fuld damp på enzymkedlerne i Bagsværd. Selskabet præsenterede torsdag morgen sit regnskab for årets første kvartal.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes kan allerede i sit første regnskab i 2015 forkæle investorerne med en opjustering. Det er den stærke amerikanske dollar, der får enzymgiganten til at hæve overliggeren.

Nyheden kommer ikke helt bag på markedet, da flere analytikere på forhånd havde ventet, at netop en stærk dollar ville bidrage til et godt regnskab for den danske enzymgigant. Den høje dollarkurs fik allerede for en uge siden det norske finanshus ABG Sundal Collier til at løfte kursmålet på Novozymes-aktien fra 350 kr. til 400 kr.

Novozymes kom ud af første kvartal af 2015 med et nettoresultat på 707 mio. kr. mod 694 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2014. Omsætningen steg med 18 pct. til 3579 mio. kr. fra 3033 mio. kr. i første kvartal året før. Overskudsgraden faldt fra 30,4 pct. til 27,4 pct.

Enzymgiganten kunne notere fremgang i flere forretningsområder. Særligt Novozymes' salg inden for forretningsbenet landbrug og foder havde et forrygende kvartal med en stigning på 43 pct. målt i danske kroner sammenlignet med det tilsvarende kvartal i 2014. Også selskabets salg af enzymer til føde- og drikkevareindustrien havde et fint kvartal med en vækst på 16 pct. i danske kroner. Det er især salget til bagerindustrien og til fremstilling af sunde fødevarer, der inden for dette forretningsområde bidrog mest til væksten.

Til gengæld har selskabets største division med salg af enzymer til vaskemiddelindustrien ikke været helt så flyvende i årets første kvartal. Novozymes skriver i sit regnskab, at salget i Latinamerika har været svagt, mens den danske enzymgigant i Nordamerika kæmper med hård konkurrence og et øget salg af billigere vaskemidler.

»Vi opnåede pæne resultater for salg og indtjening i første kvartal. 8 pct. organisk salgsvækst og en overskudsgrad på over 27 pct. var på niveau med vores forventninger. Der er en god udvikling inden for landbrugs- og fødevaremarkederne, men vi ser også en øget usikkerhed inden for vaskemidler og bioenergi, hvor kunderne reagerer på de volatile valuta-, korn- og energimarkeder. Vi ser positivt på året som helhed og øger forventningerne som følge af stigningen i dollarkursen«, siger Novozymes' topchef, Peder Holk Nielsen, i en kommentar til regnskabet.