Novozymes og Grundfos slår sig sammen om at skaffe rent drikkevand til hele verden

To af Danmarks førende globale virksomheder inden for henholdsvis biotek og vandteknologi går sammen om at finde løsninger på en af verdens mest presserende udfordringer: Behovet for rent drikkevand og sanitet.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af verdens førende pumpeproducenter Grundfos, og Novozymes, der er nummer et i verden inden for enzymer og mikroorganismer. indleder et åbent innovationssamarbejde om at finde nye løsninger på udfordringerne med at skaffe rent vand i verden.

Omdrejningspunktet for samarbejdet er den åbne innovationsplatform Helloscience.io, som Novozymes har udviklet og lancerede for blot to måneder siden. Her kan forskere, organisationer, iværksættere og mindre virksomheder byde ind med deres forslag til, hvordan man løser en række konkrete udfordringer med at skaffe rent vand, og samarbejde med hinanden og eksperter hos Novozymes og nu også Grundfos om at videreudvikle idéerne.

Aftalen betyder, at Helloscience nu også kan henvise iværksættere og forskere til ekspertbistand hos Grundfos. Samtidig vil de to virksomheder tilbyde en co-development-aftale og 100.000 dollar til et projekt, der kan komme med det bedste forslag til en løsning på vandudfordringen, som involverer både Novo- zymes og Grundfos. Sidstnævnte har tidligere arbejdet med løsninger, der både involverer pumper og bioteknologi i renseanlægget Biobooster,der brugs af blandt andet hospitaler og slagterier.

At Grundfos og Novozymes har fundet sammen om innovationssamarbejdet, skyldes, at de to virksomheder har valgt at indarbejde FNs sociale udviklingsmål, de såkaldte SDGer, i deres strategier. Begge virksomheder har blandt andet valgt at arbejde med at opfylde udviklingsmål nr. seks om at sikre adgang til rent vand og sanitet for alle i 2030.

»Vi har et fælles mål om at skaffe rent vand og sanitet. Det fantastiske ved samarbejdet er, at vi dramatisk udvider den intelligens, der skal til for at finde løsningerne. Ud over den viden, vi ligger inde med i Novozymes og i Grundfos, kan vi samle den viden, der ligger ude i verden på universiteter, i organisationer og i andre virksomheder og sammen finde frem til nye løsninger og samarbejder, som vi aldrig selv havde tænkt på,« siger Lars Enevoldsen, Group Vice President for teknologi og innovation hos Grundfos.

Ud over at hente helt nye idéer og samarbejdspartnere via samarbejdet ser Lars Enevoldsen også umiddelbare synergifordele i et arbejde sammen med Novozymes. Grundfos leverer pumper og teknologi til transport af vand, men også til forskellige typer af renseanlæg, mens Novozymes har enzymer og mikroorganismer, som kan holde drikkevandet friskt, eller som kan bruges i renseanlæggene.

Udviklingsmål samler

Emilie Tingskou, leder af Helloscience og chef for innovationsudvikling hos Novozymes, mener også, at FNs sociale udviklingsmål har banet vejen for, at Grundfos og Novozymes har fået øje på samarbejdsmulighederne.

»Vi vidste godt, at SDGerne er blevet ekstremt stærke i virksomhedsregi. Men alligevel er jeg blevet overrasket over, at det er en så samlende faktor. Det skaber et fællesskab mellem virksomheder, organisationer og eksperter i langt højere grad, end jeg havde troet,« siger Emilie Tingskou.

Og det gælder ikke kun partnerskabet med Grundfos.

De første to måneder med Helloscience.io har Emilie Tingskou oplevet, at FNs sociale udviklingsmål har været fællesnævner for de virksomheder, forskere og organisationer, der har tilmeldt sig.

Inden Helloscience.io bliver udvidet med Grundfos’ deltagelse, har mere end 300 meldt sig som deltagere i netværket på platformen. Derudover har Novozymes modtaget omkring 30 relevante henvendelser med konkrete ideer til projekter og samarbejder.

»Ideerne er først og fremmest kommet fra startups og forskere. En del er afleveret i det åbne fællesskab på Helloscience, men flere har også henvendt sig direkte til os, da ikke alle af forretningsmæssige årsager har kunnet gå offentligt ud. Vi har indtil videre valgt tre ud, som har fået adgang til prøver på vores enzymer og mikroorganismer og to timers rådgivning med en af vores eksperter. Derudover har vi kontaktet yderligere fem for at tale videre om mulighederne,« siger Emilie Tingskou.

»Så alt i alt har vi indtil nu fået otte ideer, som vi ikke selv havde tænkt på,« tilføjer Emilie Tingskou, der er meget tilfreds med kvaliteten af de idéer, der er kommet ind, men gerne så, at der kom endnu flere forslag.

Derudover er Novozymes som en udløber af Helloscience blevet kontaktet af en stor udenlandsk virksomhed, som også arbejdede med at løse en af de udfordringer, Novozymes har lagt op på Helloscience, nemlig at udvikle en metode til at måle E.coli-baktier i vand for FN-organisationen Unicef. De to virksomheder, som arbejdede med hver deres teknologi, har nu valgt at indlede et samarbejde om at løse problemet.