Novozymes: Lav oliepris kan give bonus for bioethanol

Når olieprisen falder, kan det føre til større benzinforbrug, og det giver i sidst ende gevinst for Novozymes, forklarer koncernfinansdirektør Benny Loft.

Finansdirektør hos Novozymes, Benny Loft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieprisen fortsætter nedad, og det kunne umiddelbart lyde som dårligt nyt for Novozymes, der blandt andet har store forretninger i bioethanol. Billigere olie betyder alt andet lige mindre incitamenter til at skifte til alternative brændstoffer.

Men faktisk kan det ende med en gevinst på hovedkontoret i Bagsværd, fortæller koncernfinansdirektør Benny Loft i forbindelse med årsregnskabet.

»Med en signifikant lavere oliepris er der en chance for, at benzinforbruget stiger. I USA er der lovkrav om mindst 10 procent bioethanol i benzinen, så en lav oliepris kan faktisk ende med at øge forretningen for bioethanol,« siger han.

»Bioenergi er i høj grad båret af politiske beslutinger, og selvom olieprisen er lav lige nu, så tror vi ikke, det har en effekt på den lange bane.«

Novozymes bioethanolforretninger er ikke gået så godt som ventet, og enzymgiganten sænker nu forventningerne til markedet og resultaterne fremover. Det skyldes i høj grad, at USA ikke som ventet har øget kravet til mængden af bioethanol i benzinen.

»Som reglerne er nu, har markedet et behov på 14,5 mia. gallons bioethanol. Vi kan producere 16 med vores nuværende anlæg, så der er ikke incitament til at udvidde produktionen. Hvis det skal ske, så skal kravet om bioethanol i benzinen øges først,« fortsætter han.

Tidligere var forventningen at have 15 bioethanolanlæg i USA inden 2017, men den deadline er nu udskudt til udgangen af 2020, ligesom den tidlgiere målsætning om en omsætning på en milliard er kasseret.