Novozymes-konkurrent indgår alliance med landbrugskæmpe

En af Novozymes' helt store konkurrenter - hollandske DSM - har indgået en partnerskabsaftale med et af verdens største landsbrugsselskaber om at udvikle bioteknologiske løsninger til landbruget. Markedet ligger i dag på omkring 13 mia. kr. årligt.

En af Novozymes' hovedkonkurrenter har indgået en alliance med en schweizisk landbrugsgigant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Novozymes allerstørste konkurrenter DSM indgik fredag en alliance med den schweiziske landbrugsgigant Syngenta. De to selskaber vil slå pjalterne sammen, når det gælder forskning og udvikling af biotekteknologiske løsninger til landbruget.

Den nye, store alliance bliver dermed en direkte konkurrent til det partnerskab, som Novozymes kører med amerikanske Monsanto inden for samme felt. Novozymes indgik i december 2013 en aftale med den amerikanske koncern, som indebar, at amerikanerne skød 300 mio. dollar ind i den danske enzymkæmpe for at kunne drage fordel af Novozymes' ekspertise inden for mikrobiel forskning.

Alliancen har givet ekstra fart i salgsvognen hos Novozymes, der har haft stor fordel af at komme ind i Monsantos marketingsmaskineri. I Novozymes seneste regnskab kunne selskabet fremvise en salgsvækst på næsten 20 pct. i segmentet landbrug og foder.

»Vi har indgået samarbejdet med Monsanto, fordi de har erfaringen og musklerne til at kunne gennemføre de millioner af markforsøg, som er nødvendige for, at vi kommer til at forstå, hvorfor og hvordan mikroorganismer og biologisk plante­beskyttelse virker. Først når vi forstår det bedre, vil vi for alvor være i stand til at udvikle nye og mere effektive produkter,« sagde topchef Peder Holk Nielsen til Berlingske Business kort efter samarbejdet blev indgået.

Øgede omkostninger til forskning og udvikling har i stigende grad fået førende enzym- og landbrugskæmper til at gå sammen om at finde løsninger til at dække efterspørgslen efter bæredygtige alternativer i landbruget. Det kan eksempelvis være bakterier og svampe, der beskytter afgrøder mod sygdomme og skadedyr.

Forud for alliancen mellem Novozymes og Monsanto blev der i perioden 2012-2013 ingået ikke færre end syv andre alliancer – enten i form af samarbejder eller opkøb mellem biotekselskaber og store kemi- og såsædsvirksomheder som Bayer, BASF, Syngent, FMC og Marrone.

Markedet for biologiske løsninger til landbruget ligger i dag på omkring 13 mia. kr. om året, mens markedet for konventionelle løsninger som kunstgødning og pesticider er på over 1600 mia. kr. årligt.