Novozymes køber canadiske Philom Bios

Novozymes har gennemført købet af canadiske Philom Bios. Det sker efter, at de tekniske detaljer vedrørende købet nu er på plads.

Philom Bios er børsnoteret i Canada, og investorer som repræsenterer 98 pct. af kapitalen har deponeret deres aktier i henhold til det tilbud, som Novozymes har givet.

De resterende aktionærer vil blive tvangsindløst og Philom Bios afnoteret. Philom Bios-aktiviteterne vil nu blive integreret i Novozymes' eksisterende nordamerikanske og globale aktiviteter og indgå i Novozymes' koncernregnskab med effekt fra den 11. december 2007.

Det tilkøbte selskab, som er beliggende i Saskatchewan, skal være en "åbner" for Novozymes Biologicals' indtrængen på agromarkedet - i første omgang i Canada, men samtidig med det enorme marked lige syd for den amerikanske grænse, for øje.

Det canadiske selskab producerer fosfat- og nitrogenfikserende mikroorganismer til bælgplanter, men Novozymes ser også et stort potentiale i majs og forskellige korntyper. Og da netop majs er på dagsordenen i kampen om råvarer til såvel fødevare- som bioethanolindustrien, er potentialet stort.

Agro-området er domineret af nogle meget store spillere, og købet af Philom Bios bringer Novozymes direkte ind på det eksisterende marked via canadiernes distributionskanal.

Novozymes Biologicals mener at kunne hente en organisk vækst på området på 10 pct. årligt, mens købet af virksomheder øger omsætningen i Biologicals fra 8 pct. af Novozymes' samlede omsætning til 9-10 pct.

Novozymes underskrev en betinget overtagelsesaftale med Philom Bios i slutningen af oktober og fremsatte tilbuddet til aktionærerne i det canadiske selskab på 6,50 canadiske dollar i kontanter pr. aktie svarende til en værdi på Philom Bios på 25,6 mio. canadiske dollar (138 mio. kr.).

Philom Bios fremstiller og sælger mikrobielle produkter, der stimulerer afgrødevæksten ved at forbedre optagelsen af nitrogen og fosfor på en biologisk og bæredygtig vis.

Virksomheden har 75 ansatte og en omsætning på 12,4 mio. (66,8 mio. kr.) sidste år.

RB-Børsen