Novozymes jubler over ny bioætanolfabrik

Verdens første fabrik til cellulosebaseret biobrændstof klar næste år med Novozymes som enzymleverandør.

Novozymes skal levere enzymer til verdens første bio-ethanolfabrik i Italien, hvilket vækker stor jubel i virksomheden. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske enzymvirksomhed Novozymes jubler, efter at selskabets italienske samarbejdspartner Mossi & Ghisolfi tirsdag tog det første spadestik til en stor fabrik, der skal fremstille ætanol til biler.

Novozymes leverer enzymerne i den proces, hvor for eksempel halm bliver omdannet til brændstoffet ætanol.Fabrikken bliver verdens første fabrik til produktion af cellulosebaseret ætanol, også kaldet anden generation. Produktion af ætanol fra for eksempel sukker og majs har været almindeligt i flere år.

Den italienske fabrik vil årligt producere 50 millioner liter, og den bliver 10 gange større end de største demonstrationsanlæg, som kører i dag. Den skal ligge i Crescentino i det nordvestlige Italien.

- Starten på dette byggeri er en fantastisk nyhed, der signalerer indledningen til en ny grøn æra, siger Poul Ruben Andersen, marketingdirektør for bioenergi hos Novozymes.

- Med denne topmoderne fabrik beviser M&G, at der er en kur mod verdens afhængighed af fossile brændstoffer, tilføjer han.

Teknologien er nu på plads, og der ventes fremover at blive bygget fabrikker, som på kommercielt plan kan tilbyde et attraktivt alternativ til almindelig benzin.Cellulosebaseret ætanol kan fremstilles på både halm, majsblade- og stængler, kommunalt affald og på energiafgrøder som elefantgræs.

Den italienske fabrik bliver selvforsynende med energi, idet man i processen også fremstiller lignin, der kan bruges til afbrænding. Produktionen af det nye brændstof ventes at starte næste år.

I Danmark har Dong-koncernen i Kalundborg opført et stort og førende demonstrationsanlæg, der baner vejen for fremtidige egentlige fabrikker inden for cellulosebaseret ætanol.

/ritzau/