Novozymes-investorer vinder fire milliarder på to uger

Den voldsomme politiske interesse for biobrændsel verden over har sat ild til Novozymes-aktien. Efter to ugers kursstigning er selskabet nu 37 mia. kroner værd.

Mens europæiske og amerikanske politikere konkurrerer om at komme med de mest positive udtalelser om biobrændsel, eller bioethanol, til biler og lastbiler, stiger kursværdien hos producenterne af enzymer til den form for brændstof.

Novozymes, verdens største producent af den type enzymer, er således steget 13 pct. på 14 dage og har beriget sit aktionærkorps med fire milliarder kroner.

»Umiddelbart har aktieudviklingen meget med udviklingen inden for 2. generations ethanol at gøre. Det er ikke længere kun hype, der er også realiteter bag,« siger Henrik D. Simonsen, aktieanalytiker hos SEB Enskilda.

Novozymes har, anført af adm. direktør Steen Riisgaard, kørt en større pr-kampagne for bioethanol i USA. Tidligere på året var USAs præsident George W. Bush på besøg på en af Novozymes fabrikker i landet.

Spørgsmålet er så, hvor meget præsidentens mål om at producere 35 mia. gallon, 132 mia. liter biobrændsel, i 2017, reelt vil betyde for Novozymes.

Overraskende udvikling
Herhjemme har analytiker Annette Rye Larsen fra Gudme Raaschou Bank med sine egne ord haft forholdsvis aggressive forventninger til Novozymes.

Men for at udviklingen for alvor skal sparkes i gang, kræver det udskiftning af en stor del af den amerikanske bilpark, og det vides ikke, om det sker.

Den seneste kursudvikling har i den grad overrasket hende. Indtil for nylig havde hun et såkaldt kursmål for aktien på 630 kroner. I dag ligger aktien over kurs 670.

»Jeg vil kigge på anbefalingen til aktien de kommende dage. Jeg kan godt regne mere aggressivt og alligevel regne kursen hjem,« siger hun.

Hun påpeger dog, at Novozymes i dag er højere prissat end eksempelvis Vestas Wind Systems, der også er steget betydeligt gennem de senere år.

Rent miljø trækker
Både Vestas og Novozymes trækkes op af den voldsomme interesse for et mere rent miljø og interessen for at reducere udledningen af CO2 på globalt plan.

»Det er en aktie, der er meget drevet af nyheder om vedvarende energi ligesom Vestas-aktien, og medierne er med til at forstærke interessen,« siger Henrik Simonsen.

Dermed er de også begge usikre på, hvor aktien bevæger sig hen i den kommende måned, for der kan ske kraftige kursudsving på selv mindre nyheder.

Annette Rye Larsen forventer, at 17 pct. af Novozymes omsætning vil komme fra enzymer til bioethanol i 2015, op fra 10 pct. sidste år.

Den type enzymer er det hastigst voksende forretningsområde i Novozymes. Andelen af de enzymer kan godt blive højere end 17 pct. fremadrettet, hvis de mest positive scenarier bliver til realiteter, påpeger hun. I 2006 havde selskabet en totalomsætning på 6,8 mia. kroner.

Afventer regnskab
»Der kan komme nyheder, som gør investorerne endnu mere positive, men ellers skal vi reelt vente på regnskabet for første halvår, før vi kan vurdere værdien af selskabet,« siger hun.

Halvårsregnskabet kan også afsløre flere positive nyheder om enzymer til vaskemiddelindustrien. Salget af de enzymer har ligget fladt gennem fem år, men havde en positiv udvikling i første kvartal. Flere positive nyheder om det område vil virke som benzin på et allerede buldrende bål for aktien.