Novozymes i milliardopkøb

Novozymes betaler godt 1,5 mia. kr. for EMD/Merck Crop BioScience Inc. (Opdateret kl. 8.53)

Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes har haft den store pengepung fremme for at styrke sig på området for bioteknologiske løsninger til bæredygtigt landbrug. Det sker med købet af EMD/Merck Crop BioScience Inc. for 275 mio. dollar, ca. 1,55 mia. kr.

"Vi har længe beundret EMD/Merck Crop BioScience for deres innovation og flotte resultater, og jeg er yderst tilfreds med, at vi nu har indgået en aftale, hvorved virksomheden bliver en del af Novozymes. Opkøbet styrker vores tilstedeværelse inden for det voksende område for bæredygtige løsninger til landbruget, og EMD/Merck Crop BioSciences supplerende forretning er et stærkt strategisk match til vores eksisterende forretning for bæredygtigt landbrug – BioAg," udtaler Steen Riisgaard, topchef i Novozymes, i en meddelelse.

Vil være nr. 1

"Bæredygtige produkter og teknologier vil komme til at spille en endnu større rolle fremover inden for landbrugsindustrien, da de giver mulighed for at dyrke afgrøder på en effektiv og mere bæredygtig måde. Det er Novozymes' hensigt at blive den førende, innovative virksomhed inden for dette felt gennem udvikling af bioteknologiske løsninger til landbruget," fortsætter Steen Riisgaard.

EMD/Merck Crop BioScience gør sig i biofertilitetsprodukter til landbruget, og det er et område i hastig vækst samt en vigtig del af den bæredygtige landbrugsindustri, som har en samlet værdi på over 1 mia. dollar. Biofertilitetsprodukter giver landmændene mulighed for at øge deres høstudbytte på en miljøvenlig og omkostningsbesparende måde.

EMD/Merck Crop BioScience har haft en gennemsnitlig årlig vækstrate på ca. 15 pct. igennem de sidste syv år, og for 2010 forventes et salg på ca. 60 mio. dollar, eller omkring 340 mio. kr.

Køb adgang: Her er regnskaberne på Danmarks 1000 største virksomheder

Positiv modtagelse

"Det ser rigtig spændende ud. Det er et område, som vokser med 15 pct. om året og har en god overskudsgrad, så det passer godt ind hos Novozymes. Det er positivt, at positionen i det forretningsområde styrkes. Det er en stor styrke for Novozymes, at selskabet får en markant bedre markedsposition med det her opkøb," siger Jens Houe Thomsen, aktieanalytiker i Jyske Bank.

Prisen på de godt 1,5 mia. kr. betyder, at Novozymes betaler fire og en halv gange den forventede omsætning i år for selskabet, hvilket bestemt ikke er billigt.

"Novozymes betaler også for det. Det er ikke noget billigt opkøb, men det er det sjældent, når man køber noget godt," tilføjer analytikeren.

Den fremtidige forventede vækstrate understøtter Novozymes' langsigtede forventning om en årlig organisk salgsvækstrate på over 10 pct. EMD/Merck Crop BioScience er også en lønsom virksomhed med en overskudsgrad, der vil understøtte Novozymes’ langsigtede forventninger om en overskudsgrad på over 20 pct., oplyser Novozymes.

Sælger er Merck KGaA, og købet er betinget af sædvanlige myndighedsgodkendelser og forventes afsluttet mellem februar og maj 2011.