Novozymes holder kursen i årets første regnskab

Novozymes leverer som forventet med sit regnskab for årets første kvartal. Enzymgiganten fastholder sine forventninger til salgsvæksten for hele året, men lavere valutakurser betyder, at selskabet nedjusterer resultatet i danske kroner.

Novozymes sender sit regnskab for årets første kvartal på gaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes har nogenlunde styr på sine enzymkedler og fastholder sine forventninger til 2016. Det fremgår af selskabets regnskab for årets første kvartal.

Det betyder, at enzymgiganten fra Bagsværd fortsat regner med en salgsvækst i lokal valuta på 3-5 pct. Lavere valutakurser betyder dog, at selskabet nedjusterer forventningerne til væksten i salget i danske kroner fra 3-5 pct. til nu 1-3 pct.

Det er udsigterne til, at den amerikanske dollar vil udvikle sig svagere end ventet ved årets begyndelse, der får Novozymes til at forudse et lavere resultat i dansk valuta. Siden nytår er dollarkursen faldet med omkring 4 pct. i forhold til den danske krone.

Novozymes har flere kvartaler i træk været under pres i selskabets største division, der leverer enzymer til vaskemidler. I onsdagens kvartalsregnskab kan selskabet dog vise fremgang i netop det forretningsben, da Novozymes solgte for omkring 50 mio. kr. mere sammenlignet med det tilsvarende kvartal af 2015.

Det er især i lande som Kina og Indien, at Novozymes har oplevet medvind på vaskemiddel-siden, mens også det stærkt konkurrenceprægede amerikanske marked viser gode takter.

»Der var en solid vækst i salget i Nordamerika drevet af øget efterspørgsel efter vaskemidler af høj kvalitet, og der var en svagt positiv tendens på det europæiske marked,« skriver selskabet i sit regnskab.

Enzymselskabet skuffer i stedet især i sin division for landbrug og foder, hvor salget faldt med næsten 8 pct. sammenlignet med den tilsvarende periode i 2015. Det fald forklarer Novozymes blandt andet med, at den nordamerikanske såsæson allerede blev indledt i slutningen af 2015, hvilket har været med til at forskubbe det sædvanlige indkøbsmønster.

Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen erklærer sig tilfreds med, at selskabet er i stand til at fastholde kursen for 2016.

»Jeg er meget tilfreds med vores salgsvækst i 1. kvartal 2016 set i lyset af det flotte 1. kvartal, vi havde sidste år. Vi forventer en højere organisk salgsvækst i 2. kvartal end i 1. kvartal. Vores rentabilitet er også på niveau med forventningerne, og vi er godt på vej mod at nå de mål, vi satte i januar,« siger Peder Holk Nielsen i forbindelse med regnskabet.