Novozymes har ny topchef i kikkerten til at finde den forsvundne vækst

Det var bestyrelsens beslutning, at der skulle frisk blod til på topposten i Novozymes for at levere den vækst, der har manglet. Den nye topchef, der ikke er langt fra at være ansat, behøver ikke nødvendigvis at være en mirakelmager.

Novozymes' bestyrelsesformand, Jørgen Buhl Rasmussen, har sammen med resten af bestyrelsen fundet det nødvendigt at udskifte topchef Peder Holk Nielsen. Væksten skal leveres, og derfor skal der frisk blod til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Efter 35 år skal Peder Holk Nielsen ikke længere finde vej til Bagsværd og den virksomhed, han i de seneste seks år har været topchef for.

Novozymes meddelte tirsdag, at den 63-årige direktør træder tilbage i begyndelsen af næste år.

»Vi har ikke været helt tilfredse med den vækst, vi har leveret de seneste år. Det har også haft indflydelse på vores drøftelser i bestyrelsen om, hvem der skulle overtage efter Peder Holk,« siger bestyrelsesformand Jørgen Buhl Rasmussen til Berlingske.

Har bestyrelsen bedt Peder Holk om at træde tilbage, før han egentlig ville?

»Ja. Vi tog snakken med Peder, om ikke det kunne være det rigtige tidspunkt for både Novozymes og Peder, og det blev vi enige om.«

Nye ideer nødvendige

Trængslerne for enzymgiganten og Peder Holk begyndte for alvor tilbage i 2016, hvor selskabet tre gange i træk måtte nedjustere sine indtjeningsforventninger, og aktien styrtdykkede. Fra at have haft en omsætningsvækst på 12 procent i 2015, øgede man året efter kun salget med en procent. I 2018 gik salget så endda en enkelt procent tilbage, og det var også tilfældet i de første seks måneder af i år. I sidste uge var det så en realitet, at også i 2019 blev det nødvendigt med tre nedjusteringer – Novozymes droppede her forventningen om vækst i år.

Der har derfor været et tungt pres på Peder Holk for at levere varen. Men det pres skal en anden nu overtage.

»Der skal et skifte til. Ny dynamik og nogle nye ideer fra en, der kommer udefra, og som har været i andre sammenhænge og dermed kan bibringe noget til Novozymes, som vi ikke kunne få ud,« siger Jørgen Buhl.

Det overrasker på ingen måde Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand, at bestyrelsen har valgt at trække en streg i sandet nu.

»Når man tærer sådan på aktien og den interne organisation gennem tre år, så skal man på et tidspunkt opnå noget succes, ellers bliver det simpelthen for tungt, og jeg tror, det er på den baggrund, beslutningen er blevet taget,« siger han.

Ny topchef tæt på

Peder Holk har tidligere selv understreget vigtigheden af at sørge for at have en direktion på plads, hvor der kan findes en arvtager. Men bestyrelsen har klart meldt ud, at den kommende topchef skal hentes eksternt.

»Vi har superstærke folk i topledelsen i Novozymes. Men med den situation, vi står i med manglende omsætningsvækst, konkluderede vi i bestyrelsen, at det her og nu ville være rigtigt at få en ind, der komme ind med andre erfaringer end dem, vi kunne finde inden for murene i Novozymes,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Formanden forklarer, at jagten efter en ny topchef har varet »i en del måneder«.

»Når vi siger, at vi kommer til at annoncere den nye topchef om kort tid, så er det klart, at vi er langt i den proces. Vedkommende kommer til at starte i begyndelsen af 2020.«

Jørgen Buhl Rasmussen, bestyrelsesformand i Novozymes

»Uden Peder er jeg ikke sikker på, at Novozymes var den virksomhed, den er i dag.«


Det er en klar opgave, der hviler på den nye topchefs skuldre.

»Den nye topchef skal levere på vækst. Det er en person, der skal komme ind med kompetencer inden for stærk kommerciel eksekvering,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Bør kunne levere

I sommer fremlagde Novozymes en ny strategi, hvor målsætningen var at hente fem procent årlig salgsvækst. Novozymes skal fokusere på at kunne øge salget ved at kigge på evolution af produkter frem for store revolutioner, hvor Novozymes går ind i helt nye forretningsområder.

»Det er et skifte, man har arbejdet med de seneste tre år, og det var det, man skulle begynde at levere på. Man har fokuseret lidt mere på det mellemkorte sigte frem for det helt lange, og det skulle give sig udslag i vækst, men det er ikke kommet, og det koster Peder Holk jobbet,« siger Michael Friis Jørgensen.

Novozymes er ifølge analytikeren ikke så langt fra at levere den ønskede vækst. De markeder, Novozymes opererer inden for, er dog stadig udfordrede af blandt andet handelskrigen, og det vil også være en udfordring i 2020.

»Det har ramt Peder Holk, og det kan en ny topchef ikke ændre på, men han skal ikke levere mirakler – han skal sørge for at skubbe på i den kommercielle del af forretningen. Derfor er jeg optimist på selskabets vegne.«

Novozymes har været udfordret, og derfor kan det i disse år ifølge analytikeren give mening at sigte efter en vækst på fem procent. På den lange bane vil han dog gerne efterlyse større ambitioner.

»Novozymes burde være en vækstvirksomhed. Aktien er prissat til at levere mere end fem procent, og virksomheden har historisk leveret omkring de otte procent.«

Selv om afslutningen på historien om Peder Holk Nielsen i Novozymes bliver et kapitel fyldt med nedjusteringer og skuffede investorer, så er det ifølge formand Jørgen Buhl Rasmussen langt fra hele fortællingen.

»Peder har bidraget enormt til den virksomhed her i de 35 år, han har arbejdet her. Uden Peder er jeg ikke sikker på, at Novozymes var den virksomhed, den er i dag. Han fortjener et stort klap på skulderen, og jeg er sikker på, at Peder har noget spændende at kaste sig over bagefter, uanset hvad han finder ud af, at det skal være.«