Novozymes har milliarder til opkøb

Den danske enzymgigant Novozymes er på opkøbsjagt. Med en egenkapital på over syv milliarder kroner, udsigt til et overskud på over 2,5 mia. kroner i år og stort set ingen gæld så brænder pengene i lommen.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opkøb for milliarder kan være på vej fra den danske enzymproducent Novozymes. I hvert fald hvis det lykkes for selskabet at nå til enighed med egnede opkøbskandidater.

Opkøbsinteressen oplyser selskabet selv efter fremlæggelsen af tredje kvartals regnskabet i går. Et kvartalsregnskab der bød på årets tredje opjustering, så Novozymes nu forventer en vækst i  salget i danske kroner på 12-13 procent og en vækst i årets resultat på 28-29 procent.»Det går rigtig rigtig godt. Ikke kun stiger vores omsætning, men det er også lykkedes os at holde vores omkostninger i ro. Derfor har vi nu et stort ønske om at investere i vores forretning. Det vil dels være i flere forskere og i en øget salgsstab. Men det kan også være i form af opkøbsemner, der kan tilføre selskabet yderligere værdi og adgang til teknologier, vi ikke besidder i dag. Vi er i løbende dialog med potentielle emner, men det er endnu for tidligt at sige, om det lykkes os at finde frem til emner, hvor der er enighed om, at et opkøb er det rigtige,« siger Benny Loft, finansdirektør i Novozymes.

Gældsfrit

Rent økonomisk er Novozymes i hvert fald mere end almindeligt velpolstret til opkøb. Selskabet har efter udgangen af tredje kvartal i år en egenkapital på mere end syv milliarder kroner. Med de opjusterede forventninger til årets resultat venter der et overskud i omegnen af 2,5 mia. kroner forude. Samtidig er gælden i selskabet helt i bund, og udgør kun omkring 300 mio. kroner.»For et selskab i vores størrelse må man vel sige, at det er så godt som ingen ting, vi skylder. Så det er klart, at vi er nødt til at tage en beslutning om, hvad vi vil gøre nu. Vores kapital skal aktiveres. Lykkes det os ikke at finde nogle egnede store opkøbsemner, så bliver det i form af udbytte – hvilket vil sige aktietilbagekøb i en større skala. De beslutninger vil vi diskutere med bestyrelsen i den kommende tid. Overordnet set kan man sige, at som det ser ud lige nu, så er vi lidt for konservative med vores kapitalstruktur,« siger Benny Loft.
Kan let rejse 7,5 mia. kr.

Novozymes-analytikere, som Berlingske Business har talt med, vurderer, at Novozymes ville kunne gennemføre opkøb til en værdi af cirka tre gange selskabets EBITDA (indtjening efter renter, skatter og afskrivninger, red.). Det vil med andre ord sige, at Novozymes som minimum kan foretage opkøb for 7,5 mia. kroner.

Analytikerne ønsker dog ikke at komme med bud på, hvilke selskaber Novozymes kunne have i sigte. Samstemmende lyder det, at det sandsynligvis ikke bliver inden for enzymproduktion, da Novozymes allerede i dag har så stor en markedsandel, at det er på grænsen af, hvad myndighederne vil tillade. I stedet vil opkøb sandsynligvis finde sted inden for mikroorganismer eller hel ny teknologi, som Novozymes i dag ikke besidder.Sidst Novozymes overraskede aktiemarkedet med et større opkøb var i 2007, da selskabet købte enzymaktiviteterne fra indiske Biocon for 551 mio. kroner.

Analytikerne mener dog ikke, at det vil være kritisk, hvis det ikke lykkes for Novozymes at finde et større opkøb i den nærmeste fremtid. Et større aktietilbagekøb vil også være til gavn for selskabet og aktionærerne, lyder vurderingen samstemmende.

Globale ansættelser

Hos Novozymes selv oplyser man, at de kommende investeringer i såvel medarbejdere som opkøb kan finde sted på flere  forskellige markeder.

»Det er klart, at BRIK-landene er særligt interessante i de her år, fordi det er der, væksten er. Derfor vil det også særligt være i BRIK-landene, at vi udvider salgsfunktionerne. Forskningen vil blive øget på de markeder, hvor vi i forvejen er aktive med forskning. Det kan altså både være Danmark, Kina, USA eller andre lande. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi er flere ansatte i Novozymes til næste år,« siger Benny Loft.Det er især på tre områder, at Novozymes er vokset mere end forventet i 2010. Det er på enzymer til vaskemidler, til biobrændstoffer og til fødevareindustrien. 

I årets ni første måneder fik selskabet et resultat på 1,264 milliarder kroner. Det er en stigning på 42 procent i forhold til de tre første kvartaler sidste år.