Novozymes håber på politisk velvilje fra ny amerikansk præsident

Novozymes håber, at de amerikanske politikere vil øge kravet til brug af bioethanol, når præsidentvalget er overstået. Indtil da, sætter selskabet sin lid til Brasilien, Italien og Kina, hvor interessen for anden generations bioethanol er stor.

Foto: DAVID GRAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stigende oliepriser, udtørrede majsmarker og det forestående præsidentvalg, har sat det amerikanske bioethanolmarked på standby, og det er den største enkeltstående grund til, at Novozymes onsdag morgen valgte at nedjustere salgsforventningerne fra 4-6 pct. til 3-5 pct. i lokal valuta for hele 2012.

Det fastslår selskabets finansdirektør Benny Loft.

"Den største enkeltstående faktor bag nedjusteringen er udviklingen inden for bioethanol i USA. Amerikanerne bruger mindre brændstof end ventet og det betyder, at prognosen for, hvor meget bioethanol, der vil blive solgt i USA, er blevet nedjusteret fra 14,2 til 13,4 milliarder gallon. Det er et fald på cirka fire pct. i forhold til sidste år, og det vil især slå igennem i andet halvår," siger Benny Loft.

I USA har der gennem flere år været et krav om, at der skal blandes 10 pct. biobrændstof i benzinen. Bioethanolen, den såkaldte første generations bioethanol, fremstilles af majs, og lovkravet har betydet, at der er blevet opbygget en bioethanolindustri med omkring en halv million ansatte i USA.

Men når stigende oliepriser eller økonomisk krise for amerikanerne til at skære ned på bilkørslen, rammer det Novozymes, der er storleverandør af enzymer til at udvinde sukkeret i majsen til brændstof.

Novozymes har længe argumenteret for, at kravet til iblanding af bioethanol bør øges fra ti til 15 pct., og det er også den løsning, der skal til, for at der igen kommer stabil vækst på det amerikanske marked.

"Hvis man hæver kravet til iblanding af bioethanol fra ti til 15 pct., så er begrænsningen ikke længere brugen af bioethanol. Det ville give luft til at øge produktionen af bioethanol. Men det kræver politisk velvilje, og den er der ikke rigtig i øjeblikket. Tværtimod har tørken fået diskussionen, om det rigtige i at bruge majs til brændstofproduktion til at blusse op igen, " siger Benny Loft.

Han mener ikke, at, at produktionen af bioethanol baseret på majs påvirker fødevareprisen i opadgående retning, sådan som blandt andre olieindustrien har travlt med at forklare, men derimod at den største faktor, der får fødevarepriserne i vejret er de stigende oliepriser. Dermed står Novozymes og tilhængerne af biobrændstof og den traditionelle olieindustri skarpt over for hinanden.

En løsning på problemerne med brug af majs til brændstofproduktion, kunne være at skifte til at fremstille biobrændstof på basis af affaldsprodukter, som f.eks. majsstængler eller sukkerrør - den såkaldte anden generations bioethanol. Her er Novozymes også leveringsdygtig i enzymer og samarbejder med producenter flere steder i verden om at få produktion i stor skala op at køre.

"Det logiske spørgsmål i den nuværende situation er, hvorfor ikke promovere anden generations bioethanol. Det kommer måske også i USA, men det er ikke der, diskussionen er lige nu," siger Benny Loft.

"Det amerikanske marked er lidt på standby på grund af præsidentvalget. Det er først efter valget, at vi får et billede, at hvor meget en ny præsident vil støtte op omkring bioethanol. Men det er efterhånden en stor industri i USA," siger Benny Loft.

Til gengæld ser han store perspektiver andre steder i verden.

"I Brasilien er der stor fokus på området, og vi har en række store projekter i gang. Vi har også et meget lovende samarbejde i Italien og flere aftaler i Kina. Der er flere og flere uden for USA, der får øjnene op for mulighederne i at omdanne cellulose til sukker og bruge det enten til ethanol eller til kemi," siger Benny Loft.