Novozymes' fremtidshåb kommer tættere på tronen

Novozymes har lavet en ny struktur, der sender to af enzymkæmpens yngre kræfter ind i koncernledelsen. Begge de nye koncerndirektører har haft lange karrierer i Novozymes og bliver nu tildelt nøgleroller i jagten på selskabets langsigtede vækstmål.

Tina Sejersgård Fanø er 47 år og har arbejdet i Novozymes siden 1993. Mandag blev hun en del af enzymkæmpens koncernledelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes rystede mandag morgen posen og oprettede tre selvstændige divisioner, der skal sætte mere fart under den samlede forretning ved at bringe selskabets forskningsmuskel tættere på markedet. Til at lede to ud af tre af de nye divisioner har Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen udpeget to yngre kræfter, der begge har haft lange karrierer hos den danske enzymkæmpe. Således bliver 47-årige Tina Sejersgård Fanø koncerndirektør for området »landbrug og bioenergi«, mens 42-årige Anders Lund bliver chef for divisionen »vaskemidler og tekniske industrier«.

Novozymes har valgt at holde sin direktion på seks medlemmer, hvilket betyder, at to garvede kræfter må forlade deres pladser i direktionen. Det drejer sig om selskabets forskningsdirektør Per Falholt og produktionsdirektør Thomas Nagy må forlade deres poster i topledelsen. Begge deres job er simpelthen forsvundet med mandagens ændringer.

»De to job findes ikke længere. Til gengæld skal jeg bruge tre ledere af de nye divisioner. Med al respekt for Thomas Nagy og Per Falholt er det nok ikke det, de er bedst til. Derfor har jeg sammen bestyrelsen valgt at sige, at vi så må have nogle andre kræfter til at drive vores nye divisioner,« siger Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen.

At det er to erfarne kræfter, der forlader deres poster i direktionen til fordel for to yngre direktører, skal man ifølge Peder Holk Nielsen ikke lægge så meget i. At en af de nye direktører en dag kunne gå hen at overtage tøjlerne i enzymkoncernen, er ikke en del af tankesættet, bedyrer topchefen.

»Det tror jeg ikke, at man skal spekulere så meget i, men det er klart, at de nu er med i direktionen, hvor vi fortsat sidder seks mand. For Tina og Anders vil man jo nok synes, at de er kommet tættere på, men der findes jo også andre udenfor. Det er ikke sådan, at vi er spidse på det endnu,« siger Peder Holk Nielsen.

Øvelsen i Novozymes handler ikke udelukkende om at sætte mere fart på selskabets innovationsmaskine. Det handler grundlæggende også om, at Novozymes skal blive bedre til at agere hurtigt på pludselige forandringer i markedet. Det gælder om at eliminere risici, når verden ændrer sig. Novozymes modtog i løbet af 2015 en del kritik for, at selskabet har været for optimistisk med sine vækstforventninger. I forbindelse med selskabets årsregnskab for et par uger siden blev Peder Holk Nielsen nødt til at nedjustere vækstplanerne for virksomheden i flere år frem.

»2015 har lært os, at verden er blevet lidt mere turbulent. Jeg tror, at vores nye struktur er bedre til at håndtere den her dynamik, end det vi havde før. Så der er noget omkring, hvor dynamisk verden er, der har fået mig til at tænke mere over at implementere den her model, men det har ikke som sådan noget at gøre med oliepriser og lavere vækst i 2015,« siger Peder Holk Nielsen.

Så I har tidligere været en mellemstor supertanker, der var lidt tung at vende. Og nu udløser I så tre speedbåde, der kan navigere hurtigere på hver sit område?

»Jeg synes, at det er lidt karikeret sat op, men der er selvfølgelig lidt om det. I stedet for at være en stor virksomhed, der skal finde sammen om problemstillingerne, er der nu blevet lagt en betydelig beslutningskompetence ud i de her divisioner, som udgør lige omkring en tredje af vores omsætning alle sammen. Det kan vi da godt kalde speedbåde, men det er altså ikke sådan, at jeg tror, at det her på den meget korte bane ændrer Novozymes. Jeg tror fuldt og fast på, at det øger sandsynligheden for, at vi kommer op mod vores mål om at vokse 8-10 pct., som er vores ambition.«

Og du kan ikke komme nærmere et årstal for, hvornår I når det mål?

»Det vil jeg helst ikke. Det afhænger lidt at, hvordan verden udvikler sig?«

Omrokeringerne i Novozymes kommer til at koste op mod 70 mio. kr. og vil blive bogført i regnskabsårets første kvartal.