Novozymes: EU kaster gylden mulighed på gaden

Europa-Parlamentet landede tirsdag et kompromis om biobrændstoffer med en aftale, hvor ambitionsniveauet er faldet drastisk fra udgangspunktet i 2013. Novozymes-direktør mener, at Europa hælder en gylden mulighed ud med badevandet.

Maabjerg Bioenergy, der blandt andet har Dong og Novozymes som partnere, må nøjes med et langt mindre ambitiøst kompromisforslag fra Europa-Parlamentet om såkaldt 2. generations biobrændstof, end der i første omgang var lagt op til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos den danske enzymgigant Novozymes bliver tirsdagens aftale om biobrændstoffer fra Europa-Parlamentet bedømt med de lave karakterer på skalaen.

I efteråret 2013 var de politiske ambitioner høje, da målsætningen lød, at transportbrændstof fremover skulle indeholde mindst 2,5 pct. 2. generations bioethanol. Tirsdag kunne de europæiske politikere dog blot blive enige om en ikke-bindende målsætning på 0,5 pct. i 2020.

»Industrien havde brug for klarhed. Og det har EU desværre ikke formået at skabe med den aftale. Det er meget ærgerligt. Europa går glip af en gylden mulighed for at skabe en bæredygtig, vedvarende og ren industri, som på sigt kan gøre Europa energiuafhængig. Vi går glip af en mulighed for at skabe en masse job i landdistrikter og en masse job omkring innovation«, siger Sebastian Søderberg, der er direktør for Novozymes’ biomasse-division.

Novozymes er et af verdens førende selskaber inden for bioinnovation og landede i februar 2010 et afgørende gennembrud, da selskabet lancerede et nyt enzymprodukt, der gjorde det kommercielt bæredygtigt at fremstille miljøvenligt bioethanol baseret på planteaffald.

Tirsdagens aftale i Europa-Parlamentet og de europæiske politikeres manglende ambitioner kan betyde, at Europa nu bliver overhalet af andre lande, der satser mere helhjertet på biomasse-industrien.

»Vi ser det som et politisk kompromis, som desværre har skabt uklarhed. Det er ærgerligt, at EU ikke udnytter muligheden for at vise, at man virkelig prioriterer investeringer i en fremtidsorienteret industri, der kunne skabe en helt masse job i områder, som i øjeblikket mister job,« siger Sebastian Søderberg, der dog kalder det et museskridt i den rigtige retning, at EU i det mindste har formået at udstikke en række anbefalinger.

Foruden bindende målsætninger efterlyser Novozymes også en vision, der strækker sig længere end til 2020.

»Vi har brug for en vision frem mod 2030, for det tager tid for industrien at bygge den næste bølge af anlæg og blive effektive. Det værste, investorerne ved, er usikkerhed. Der nytter det ikke noget bare at have et 2020-mål. Vi har brug for, at der er mål helt frem til 2030,« siger Sebastian Søderberg.