Novozymes dykker til bunds i C20 efter afsked med finansdirektør

Novozymes-aktien er faldet til bunden af C20 Cap-indekset torsdag formiddag, efter nyheden om at finansdirektøren gennem de seneste ti år, Benny D. Loft, snart stopper.

Novozymes-aktien dykker efter farvel til finansdirektøren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved middagstid ligger C20 Cap indekset i 1132,20, som er 0,9 pct. lavere end onsdagens slutrekord i 1171,47.

Siden har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, besluttet endnu den renteforhøjelse, som var ventet i sådan en grad, at chefaktiehandleren i Danske Bank, Mads Zink, betegner det som en "non-event".

- Hovedtrenden er selvfølgelig, at Fed hævede renten, men det var fuldstændig som ventet, så det var en non-event for aktiemarkedet. Vi så i USA, at det stort set ikke påvirkede markedet, og det er også derfor, at vi ser markedet herhjemme åbner, som om, at der ikke var sket noget. Vi er en halv pct. nede, og det er stort set det samme som resten af Europa, konstaterer Mads Zink.

I bunden af indekset ligger Novozymes med et fald på 2,9 pct. til 293,80 kr. Enzymselskabet tager ifølge en meddelelse torsdag formiddag afsked med sin finansdirektør, CFO, gennem 17 år, Benny Loft, og selskabets topchef, Peder Holk Nielsen, udtaler til Ritzau Finans, at det er en beslutning, som han har truffet.

TELE TRYKKES NED

Mads Zinks opmærksomhed fanges umiddelbart af teleaktierne, der som gruppe ligger lavest i Europa.

- Og TDC ligger også en lille pct. ned, og om det måske er, fordi roamingaftalen træder i kraft i dag, så de ikke længere kan "charge" for roaming, det ved jeg ikke. Men det burde det ikke være, for skæringsdatoen har vi jo kendt til i et halvt år, påpeger Mads Zink.

Ikke desto mindre falder TDC-aktien 0,9 pct. til 37,71 kr., mens teleaktierne som gruppe falder 1,4 pct. på sektorbasis. Og den lidt mildere medfart til TDC kan måske ses i sammenhæng med, at schweiziske Credit Suisse løfter kursmålet for TDC-aktien med 10 pct. til 44 kr. Anbefalingen er ifølge Bloomberg News fortsat "outperform".

- Det kunne sagtens være det, der gjorde forskellen, mener Mads Zink.

William Demant ligger i toppen af indekset med et plus på 0,4 pct. til 171,80 uden baggrund i selskabsspecifikke nyheder.

- Jeg har ikke set noget i dag, der kan forklare det, men der er lidt en tendens til, at man stadig køber defensive aktier, noterer Mads Zink.

Nets-aktien stiger 0,2 pct. til 123,40 kr. Betalingsselskabet har indgået et samarbejde med iværksætterfirmaet Mymonii om at levere en digital betalingsløsning til børn. Applikationen kan bruges af forældre til at betale lommepenge til deres børn og opsætte opgaver med belønninger, og den vil nu også blive udvidet til at lade børn betale penge.

YDERLIGERE PRES PÅ PANDORA

Pandora-aktien falder 2,2 pct. til 642,50 kr. og er med i bunden af indekset. Aktien blev allerede presset en smule onsdag af svage tal på detailsalget fra USA, og torsdag formiddag skuffede data for detailsalget for et andet vigtigt marked: Storbritannien. I maj faldt detailsalget 1,2 pct. på månedsbasis mod et ventet fald på 0,8 pct. ifølge Bloomberg News.

Også Vestas er med i indeksbunden med et fald på 1,6 pct. til 602 kr., og den placering kan ifølge Mads Zink forklares af to forhold:

- For det første er aktien steget ret pænt i den sidste uges tid, så der har været lidt profithjemtagning i den. Og så skal man lægge mærke til, at olieprisen er faldet pænt meget i de sidste tre uger. Faktisk med 13 pct. siden 23. maj. En stigende oliepris gør jo, at man kikker på alternativ energi, og det er positivt for Vestas, og omvendt er det negativt, når olieprisen falder.

- Den lave oliepris rammer i øvrigt også Novozymes, tilføjer han.

KAPITALMARKEDSDAG I SCHOUW

Schouw & Co. falder med 1,0 pct. til 715 kr. på selskabets kapitalmarkedsdag for investorer og analytikere. Dagens præsentationer handler om selskabets strategiske udsigter samt et nærmere kig på to af porteføljevirksomhederne i konglomeratet, nemlig Biomar, der producerer fiskefoder, samt elektronikvirksomheden GPV.

Morgan Stanley indleder dækning af DFDS-aktien med anbefalingen "ligevægt" og kursmålet 425 kr. Aktien i DFDS falder med 1,9 pct. til 363,90 kr.

Rockwool International er til gengæld ikke en del af analyseuniverset hos storbanken HSBC længere. Banken dropper ifølge Bloomberg sin dækning af isoleringsaktien - seneste anbefaling var "hold", og B-aktien falder med 0,7 pct. til 1346 kr.

Norske Sparebank har indledt dækning af det skandinaviske luftfartsselskab SAS med "køb" og et kursmål på 18,84 kr., skriver Bloomberg News. Aktien stiger 3,9 pct. til 13,30 kr.