Novozymes-direktør forstår investorernes bekymringer

Novozymes sænker forventningerne og investorerne straffer selskabet på aktiemarkedet. Topchef Peder Holk Nielsen forstår bekymringen, men kalder regnskabet et bump på vejen.

Novozymes' adm. direktør Peder Holk Nielsen forstår godt investorernes bekymring efter enzymproducenten sænkede forventningerne til årets vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om Novozymes er en historie om stort set uafbrudt fremgang. Men for en gangs skyld var der skuffende resultater hos enzymproducenten, der må sænke forventningerne til årets vækst på grund af priskrig på vaskemidler og forandringer i bioethanolmarkedet i USA.

»Det har været lidt som det danske sommervejr. Der er lyspunkter med solskin, for eksempel den stærke indtjening godt hjulpet af valuta og den stærke drift, men også mørke skyer i form af svagere vækst. Derfor sænker vi forventningerne, og det er vi naturligvis ikke glade for,« siger adm. direktør Peder Holk Nielsen.

Det er især vest for Atlanterhavet, problemerne skal findes. Flere af latinamerikanske lande går svagere økonomisk, og på Novozymes' største marked i USA er man udfordret af priskrig og ændrede trends inden for vaskemidler, mens bioethanolmarkedet er presset af den lave oliepris.

»De amerikanske vaskemiddelproducenter er begyndt at konkurrere på pris og ikke på vaskeevne. Det går ud over os og andre leverandører, der kan producere de ingredienser, der øger kvaliteten men koster lidt mere,« forklarer topchefen.

»Bioenergiforretningen er under også forandring, og det er lidt usikkert lige nu. Udfordringen er, at oliepriserne er kommet så langt ned, for det trækker ethanolpriserne med ned, og det betyder, at kunderne ændrer på produktionen. De er ikke længere så interesserede i at købe de dyrere løsninger, der giver et større udbytte, men vælger nogle af vores ældre produkter, der er billigere.«

Investorerne på aktiemarkedet reagerede på nyheden om sænkede forventninger med et kursfald på ni procent. Det betød, at Novozymes tabte 10,8 milliarder kroner i værdi torsdag formiddag.

Novozymes

I mio. kr. 2. kvt. 2015 2. kvt. 2014 Ændr.
i pct.
Omsætning 7.028 6.094 15%
Driftsresultat 1.909 1.710 12%
Nettoresultat 1.389 1.285 8%
Egenkapital 11.196 10.833 3%
Antal ansatte 6.536 6.205 5%
Overskudsgrad 27,2 28,1

»Hold da op, var det så meget? Det vidste jeg ikke. Men jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg var overrasket over, at der kommer en negativ reaktion. Sådan er det jo. Der er altid høje forventninger til os, og når man sænker vækstforventningerne, så skaber det bekymring blandt investorerne. Opgaven om at sælge den langsigtede væksthistorier er ikke blevet mindre nu,« siger Peder Holk Nielsen.

»Men det her er en parentes, og det langsigtede væksthistorie er ikke forandret overhovedet. Det handler om langsigtet organisk vækst, og vores aktionærer har aktien, fordi de tror på den.«

TV: Novozymes leverer skuffende toner