Novozymes-chef: »Vi er ikke, hvor vi gerne vil være«

Novozymes har onsdag nedjusteret forventningerne til væksten for resten af 2016. Adm. direktør Peder Holk siger, man er nede i en bølgedal, men fastholder, at fremtiden tegner lys for Bagsværd-virksomheden.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilbage i januar var Peder Holk træt af at padle. Baglæns, vel og mærket.

Direktøren hos Novozymes, enzymvirksomheden fra Bagsværd, havde lige afleveret et regnskab for 2015, der blotlagde en skrumpende vækst, og som konsekvens valgte man nedjustere forventningerne til de kommende år. Tidligere hed det, at Novozymes skulle vækste med 8-10 pct. i snit om året frem mod 2020. I januar justerede man ned, så det nu hed 3-5 pct. om året.

»Det er da dødirriterende at sidde her og padle baglæns,« konstaterede direktøren.

Onsdag var det så tur til at padle lidt igen. Om ikke i samme grad som i januar, så i hvert fald stadig en anelse baglæns. I forbindelse med halvårsregnskabet nedjusterer man forventningerne til resten af året, så den organiske vækst nu ventes at lande mellem 2-4 pct. for resten af året.

Forklaringerne er flere: Novozymes, der blandt andet producerer enzymer til energi-, og vaskemiddelindustrien, oplever en flad vækst i salget til landbruget, som overordnet kæmper med en svagere økonomi.

»Landbruget er usikkert lige nu, og vi har et svagere salg til soyabønder, end vi havde håbet på. Vi er lidt usikre på, hvordan det går i Sydamerika, selvom det vokser,« siger Peder Holk.

En anden af Novozymes vigtige forretningsben, salget af enzymer til bioetanolproduktion, har også set bedre tider. I regnskabet oplyser Nonozymes selv, at »Novozymes’ kunder havde fortsat fokus på lavprisløsninger, hvilket resulterede i yderligere negative ændringer,« ligesom enzympriserne er udsat for en stadig hårdere konkurrence.

»Vores amerikanske bioetanol-kunder er voldsomt ramt på indtjeningen. Det er blevet lidt bedre (siden januar, red.), men det er stadigvæk skidt, og der er stadigvæk enormt pres på dem,« konstaterer Peder Holk.

Onsdag har investorerne allerede straffet Novozymes på børsen, hvor aktien over middag var faldet med 9,3 pct. Det er en ny virkelighed for Bagsværd-virksomheden, der med rette har haft ry af vækstduks. Peder Holk føler sig dog sikker på, at enzymproducenten nok skal finde tilbage til de 6-7 pct. vækstrater, man historisk har haft.

»Vi har ikke ændret vores langsigtede mål overhovedet. Vi er vokset tre procent i det første halve år, og vi vil gerne være højere, men nu ændrer vi så til to til fire procent for resten af året,« siger Peder Holk.

»Det er ikke der, vi gerne vil være. Men det er ikke første gang, Novozymes er nede i en vækstbølgedal. Men selv i de perioder leverer vi stadigvæk. Når jeg sidder her og taler rimelig fast i kødet om de næste år, så er det fordi, jeg kan se en pipeline og en relation til vores kunder, der sammenlagt - når vi lægger tallene sammen - gør os optimistiske i forhold til at vækste fremadrettet.«

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, trækker paraller til Novo Nordisk, der i fredags fik solide stryg på børsen efter et halvskuffende regnskab.

»Novozymes har jo klaret sig fænomenalt gennem årene, og derfor er prisfastsættelsen relativt høj. Investorerne tror på, at selskabet vil være i stand til i en længere periode at vokse med relativt høje procentuelle vækstrater. Investorerne skal spørge sig selv, om vi kommer til at opleve den samme udvikling som Novo Nordisk, hvor der efter en førstedags afklapsning på 10 pct. fulgte andendagstømmermænd på mere end 3 pct,« siger han til Ritzau Finans.

Novozymes resultat for andet kvartal endte på 751 millioner kroner.