Novozymes-chef: Stabilitet er vigtigere end vækst

For den danske enzymgigant Novozymes er stabilitet i markederne vigtigere end den eksakte størrelse på væksten i verdensøkonomien. Usikkerhed sænker interessen for innovation, siger selskabets topchef, Peder Holk Nielsen.

Hos Novozymes er stabilitet er mere afgørende end en bestemt vækstrate i verdensøkonomien. Her ses selskabets topchef, Peder Holk Nielsen.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske enzymkæmpe Novozymes er mere afhængig af stabile markedsforhold end af et bestemt væksttempo i den globale økonomi. Det forklarede selskabets topchef, Peder Holk Nielsen, på en kapitalmarkedsdag i København tirsdag.

»Det er selvfølgelig interessant for os, om verdensøkonomien vokser med 2,5 pct. eller 3 pct., men det er ikke afgørende. Vi skal i forvejen lægge fem-seks pct. ovenpå,« siger Peder Holk Nielsen med henvisning til, at selskabet satser på at vokse med mellem 7-9 pct. organisk i år.

Logikken for Novozymes er den, at hvis selskabets kunder lever i en meget dynamisk verden, så bruger de deres kræfter på at håndtere de nære udfordringer i stedet for at tænke på, hvordan deres produkter skal se ud om to og tre år. Derfor bliver det sværere for Novozymes at få innovation ud i markedet.

Et konkret sted, hvor Novozymes er blevet ramt af den problematik, er den amerikanske vaskemiddelindustri, hvor benhård konkurrence har fået flere af de store aktører til at lancere store marketingskampagner i kampen om kunderne frem for at tænke på, hvordan deres kommende produkter skal tage sig ud.

Novozymes sidder på omkring 48 pct. af markedet for enzymer på verdensplan. Den nærmeste konkurrent er amerikanske Dupont, der sidder på omtrent 20 pct.

Den danske enzymkæmpe står bag to tredjedele af alle investeringer i hele verden, når det gælder industrielle enzymer. Siden 2000, da Novozymes blev udskilt fra Novo Nordisk, har enzymproducenten investeret over 18 milliarder kr. i forskning og udvikling.