Novozymes-chef får sit drømmeopkøb

Novozymes køber EMD/Merck Crop BioScience Inc., som stod øverst på ønskesedlen hos topchef Steen Riisgaard. Han mener, milliardopkøbet passer perfekt.

Steen Riisgaard, topchef for Novozymes, jubler over sit seneste opkøb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes har været på opkøb inden bioløsninger til landbruget og brugt godt 1,5 mia. kr. på  EMD/Merck Crop BioScience Inc. Det er mange penge, men selskabet er uden problemer alle pengene værd. Faktisk er det et drømmeopkøb for topchef Steen Riisgaard.

"Selskabet har stået øverst på vores ønskeseddel i lang tid. Det passer lige i øjet til os. Vi spottede det for et par år siden og har kigget fokuseret på det i et års tid, men det har ikke været til salg. Vi havde kontakt i forvejen, og så snart det kom til salg for et halvt år siden, henvendte vi os," fortæller Steen Riisgaard.EMD/Merck Crop BioScience Inc. laver biofertilitetsprodukter, der kan hjælpe landbruget på en bæredygtig måde til større udbytter, samtidig med at gødningsforbruget reduceres.

"Vi bliver den største spiller inden for dette område og får en størrelse, så vi kan putte noget forskning bag til at videreudvikle forretningen. Med opkøbet er det efterhånden blevet et signifikant forretningsområde, og det vil fortsat vokse," siger topchefen.

Positiv modtagelse

EMD/Merck Crop BioScience har haft en gennemsnitlig årlig vækstrate på ca. 15 pct. igennem de sidste syv år, og for 2010 forventes et salg på ca. 60 mio. dollar, eller omkring 340 mio. kr. Prisen på de godt 1,5 mia. kr. betyder, at Novozymes betaler fire og en halv gange den forventede omsætning i år for selskabet.

"Regnestykket hænger rigtig godt sammen, når vi laver det, samtidig med at det lige præcis er den vej, vi gerne vil," siger Riisgaard.I Jyske Bank ser aktieanalytiker Jens Houe Thomsen også positivt på opkøbet trods den høje pris.

"Det ser rigtig spændende ud. Det er et område, som vokser med 15 pct. om året og har en god overskudsgrad, så det passer godt ind hos Novozymes. Det er en stor styrke for Novozymes, at selskabet får en markant bedre markedsposition med det her opkøb. Novozymes betaler også for det. Det er ikke noget billigt opkøb, men det er det sjældent, når man køber noget godt," siger analytikeren.

Flere opkøb i vente

Produkter til landbruget kommer til at fylde over halvdelen af Novozymes' biobusiness-forretning efter opkøbet, og der er mere i vente.

"Vi kigger især på opkøb inden for vores biobusiness-aktiviteter, og ikke kun inden for landbrugsfeltet. Vi kigger ikke efter kæmpeopkøb, men på noget vi selv kan finansiere, lige som det her opkøb. Vi har et rigtig godt finansielt beredskab og kan finansiere langt større opkøb end det her, men den type store opkøb er ikke på vores ønskeliste lige nu," fortæller Steen Riisgaard.Aktien i Novozymes ligger mandag formiddag 1 pct. højere i kurs 771  i et marked, der falder marginalt.