Novozymes-chef: Derfor har amerikanske forbrugere flere penge

De amerikanske forbrugere har langt flere penge mellem hænderne end de europæiske, men i sammenligningen mellem de to kontinenter er der en tendens til at glemme, at energipriserne i USA er blevet halveret, siger Novozymes' topchef Peder Holk Nielsen.

Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen påpeger, at væksten i det amerikanske privatforbrug i høj grad er drevet af, at energipriserne er markant lavere i USA sammenlignet med Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske forbrugeres større appetit på at svinge deres kreditkort bliver ofte målt op imod europæernes manglende købelyst.

I den direkte sammenligning mellem de to kontinenter er der en tendens til at glemme, at de amerikanske forbrugere primært bruger flere penge, fordi benzinpriserne i USA er blevet halveret. Sådan lyder analysen fra Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen.

»Her i landet taler vi jo om, at olieprisen er faldet. Og vi kan også godt se, at benzinpriserne er faldet lidt, men i USA er det hele halveret. Amerikanerne køber jo deres benzin og olie i dollar, hvilket betyder, at deres kørselsomkostninger og hele deres energiregning er blevet halveret. Det synes jeg ofte, at man glemmer i Europa, siger Peder Holk Nielsen.

Novozymes-direktøren peger på, at det er den primære forklaring på, at der er en helt anderledes dynamik i USA.

»Det betyder altså bare, at den amerikanske forbruger har fået et meget, meget større rådighedsbeløb. Og det gør bare, at der er en helt anderledes dynamik i USA nu. Så USA bevæger sig hurtigt frem, men også med de usikkerheder, der opstår, når man begynder at løbe hurtigt. Europa flytter sig ikke særlig hurtigt. Det er jo meget sigende, at der kan skrives lange artikler, når vækstforventningerne ændrer sig med 0,1 procentpoint. Det fortæller lidt om, hvilken skala vi bevæger os på,« siger Peder Holk Nielsen.

Novozymes havde i regnskabsårets første kvartal en organisk vækst i Europa på 4 pct., mens væksten i Nordamerika til sammenligning landede på 15 pct.